Zemřel kardinál Saldarini

19.4.2011 

Včera odpoledne zemřel v Miláně kardinál Giovanni Saldarini. Emeritní turínský arcibiskup zemřel v nemocnici ve věku 87 let. Benedikt XVI. vyjádřil svůj zármutek v telegramu, kde obdivuje, jak kardinál Saldarini „dlouhou nemoc“ prožíval v „důvěře a odevzdanosti Pánu“. V telegramu turínskému arcibiskupovi Cesarovi Nosigliovi papež ujistil o své „spoluúčasti na bolesti“ jeho, celého diecézního společenství i rodiny kardinála Saldariniho.

Benedikt XVI. dál připomněl to, jak zesnulý kardinál štědře sloužil evangeliu a církvi, a ocenil „živé a hojné pastorační dílo, které vykonával od počátku – nejdřív jako horlivý kněz a pomocný biskup v Miláně a poté jako bedlivý a vlídný arcibiskup Turína“.

Zesnulého kardinála Saldariniho si připomínají obě arcidiecéze. V Miláně, kde byl v roce 1984 ustanoven pomocným biskupem, za něj sloužil zádušní bohoslužbu tamní arcibiskup kardinál Dionigi Tettamanzi. Poté bude rakev s ostatky zesnulého převezena do Turína, kde bude uložena v katedrále, kde se zítra odpoledne v 15.30 budou konat pohřební obřady. Sloužit je bude arcibiskup Cesare Nosiglia.

Kardinál Saldarini stál v čele této piemontské arcidiecéze deset let – od roku 1989 do roku 1999.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.