Schránka s tělem JPII uložena pod oltář jedné z kaplí Vatikánské baziliky

2.5.2011 

Od včerejšího odpoledne proudí do Vatikánské baziliky zástupy poutníků, aby vzdali hold Janu Pavlu II. a pomodlili se před vystavenou schránkou s jeho tělesnými pozůstatky. Bazilika svatého Petra zavřela brány až ve tři hodiny ráno, do té doby kolem rakve nového blahoslaveného prošlo přes čtvrt milionu lidí. Další statisíce přišly dnes po skončení dnešní dopolední bohoslužby.

Vzpomínám si na rok 1979, kdy přijel do Varšavy a vyslovil slova velmi silná, vzýval Ducha Svatého, aby proměnil naši zemi, kde byl ještě totalitní komunistický režim. Ale to není pro mě to nejdůležitější. Nejdůležitější byla jeho víra, svatý není proto, že na světě něco změnil nebo nezměnil, ale protože nás přitáhl k Pánu. Dá se říct, že Jan Pavel II. nám přinesl kus nebe sem k nám, na zem. To je na tom nejkrásnější. Cítili jsme se stále bližší Bohu, on nás k němu vedl. A to je pro nás ta velká radost.

Pro Boží lid je velkým darem, že měl Jana Pavla II., papeže, se kterým jsme rostli, a světce, kterého jsme znali. Naplňuje nás to radostí a zároveň za to chceme poděkovat Pánu při této dnešní slavnosti. A děkujeme Janu Pavlu II. za to, co udělal pro Církev, pro lidstvo a pro každého člověka, který ho mohl znát, setkat se s ním, poslouchat jeho hlas. Díky, protože byl Ježíšovým znamením mezi námi: to je věc, která se dotkla také mého srdce.

Já jsem Polka a pro mě je otcem. Je to opravdu otec, který je nyní ještě blíž mému srdce a mému životu. Chci se teď vrátit k tomu, co napsal, aby ve mně ještě více ožila jeho slova a celá osobnost Jana Pavla II.

Jan Pavel II. připomíná, že jsme všichni povoláni ke svatosti : svatost je cesta, která dává životu smysl.

Po 18 hodině byla Vatikánská bazilika uzavřena a schánka s pozůstatky Jana Pavla II. byla uložena do oltáře svatého Sebastiána, v druhé kapli pravé boční lodi chrámu. Od zítřka bude tedy možné uctít ostatky blahoslaveného papeže na místě jejich definitivního uložení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.