Beatifikaci Jana Pavla II. sledovali také v jediném kostele v Afgánistánu

3.5.2011 

Také v Afgánistánu se radovali z beatifikace polského papeže. „Blahoslavený Jan Pavel II. byl vždy na blízku trpícímu afgánskému lidu,“ prohlásil otec Giuseppe Moretti, farář jediného kostela v Afgánistánu, totiž kaple na italské ambasádě v Kábulu. Malá katolická komunita v zemi - diplomaté a zahraniční vojáci – se v ní v neděli sešli, aby se na dálku připojili k účastníkům beatifikace. Otec Moretti si nechal z Vatikánu poslat audiozáznam některých promluv Jana Pavla II., které si během mše místo kázání pustili, aby si ho lépe připomněli. „Bohužel nás bylo méně než jindy, protože v celé zemi je v těchto dnech stav nejvyšší pohotovosti. OSN nedovolila svým činitelům vycházet a francouzští a další vojáci, kterých do naší kaple chodí normálně hodně, skoro chyběli.“
Sovětská invaze Afgánistánu začla v roce 1979, rok po začátku pontifikátu Jana Pavla II. Ten ve svých promluvách nejméně desetkrát žádal o mír v této zemi. Otec Moretti vzpomíná zvlášť na jeho zvolání „Zachraňte děti v Kábulu“ o vánocích 2002. To dalo impuls k založení Sdružení pro kábulské děti. Na jeho fungování se podílí 15 kongregací a v Kábulu například otevřelo asistenční centrum pro děti s poškozením mozku.
Byl to právě Jan Pavel II., kdo v květnu 2002 ustanovil v Afgánistánu „missio sui iuris“ a malou kapli tak postavil téměř na úroveň diecéze.
Pohřbu Jana Pavla II. v roce 2005 se za Afgánistán účastnil i prezident Hamid Karzaí. Otec Moretti také připomněl, že vzpomínkový obřad se tehdy konal i v kapli a vystoupilo na něm také šest afgánských ministrů a dalších představitelů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.