Benedikt XVI.: Hájit svobodu náboženství je aktuální

4.5.2011 

Na počátku náboženské svobody stojí západní kultura, hluboce zakořeněná v křesťanství. Benedikt XVI. to vyzdvihl v poselství k účastníkům 17. plenárního zasedání Papežské akademie sociálních věd, které včera skončilo ve Vatikánu. Jeho tématem byla náboženská svoboda v dnešním světě.

Papež v poselství připomíná, že křesťanská kultura Západu nadále podporuje ústavně garantovanou svobodu vyznání a kultu, které se dnes těší mnoho národů. Zejména zkušenost s ateistickými režimy 20. století, které tuto svobodu systematicky popíraly, vedla v roce 1948 k jejímu zahrnutí do Všeobecné deklarace lidských práv. Toto základní právo člověka je dnes jistými idelogiemi znovu ohrožováno, proto je jeho obrana a podpora v naší době aktuální. – píše Benedikt XVI. Připomíná, že koncept „svobody náboženství“ vytvořil už na přelomu 2. a 3. století křesťanský spisovatel Tertulián , když zdůrazňoval, že náboženství nepřipouští vnucování. II. vatikánský koncil pak poukázal na nutnost ochrany této svobody v rámci občanského práva.
Svatý stolec stále apeluje na uznání tohoto základního lidského práva všemi státy a také na ochranu náboženských menšin, napsal Benedikt XVI. v poselství účastníkům plenárního zasedání Papežské akademie sociálních věd.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.