Mezinárodní fórum mládeže

31.3.2004 

?Je třeba být budovateli církve na universitě, budovateli viditelné komunity, která věří, která se modlí, která dává důvod k naději a která přijímá v lásce každé znamení dobra, pravdy a krásy universitního života?. To je živá výzva Jana Pavla II. účastníkům osmého Mezinárodního fóra mládeže, které probíhá od dnešního dne do 4. dubna v Rocca di Papa nedaleko Říma.

V poselství, které mladým účastníkům přečetl sekretář Papežské rady pro laiky, mons. Josef Clemens, Svatý otec vyzývá mladé, aby ukázali, že víra a rozum jsou v souladu. ?V naší době, upozorňuje Jan Pavel II., je důležité znovuobjevit pouto, které spojuje církev a universitu?. A konstatuje, že církev nejenže měla rozhodující roli v zakládání prvních universit, ale byla po dlouhá staletí líhní kultury a katolické university v tom pokračují různými formami ještě dnes. ?Vy mladí, píše sv. Otec, nejste jen adresáty služeb, ale jste protagonisty aktivit, které se odehrávají na universitách. Z toho důvodu je třeba, aby universitní bádání bylo zaměřeno na postoj hledání správných odpovědí na základní otázky o významu života, o štěstí a plné realizaci člověka. Naštěstí dnes je velmi oslabený vliv ideologií a utopií založených na mesiášském ateismu, který v minulosti tolik ovlivnil mnohá universitní prostředí. Avšak nechybějí nové myšlenkové proudy, píše dále Svatý otec, které redukují rozum na horizont pouhé experimentální vědy a tedy na technické a nástrojové znalosti, aby ho uzavřely do skeptické a nihilistické vize. Kromě toho, že tyto pokusy uniknout otázce po hlubokém smyslu existence jsou neužitečné, mohou se stát také nebezpečnými. Jako křesťané máme povinnost svědčit to, co říká 2. Vatikánský koncil v dokumentu Gaudium et spes, a sice že víra vede inteligenci k plně lidským řešením. Musíme tedy ukázat, že víra a rozum jsou v souladu. Doba universitních studií musí být prožívána jako doba velikého duchovního a lidského zrání, které vede k prohloubení křesťanské identity, aby unesla vliv prostředí, poněvadž nestačí víra spočívající jednoduše na útržcích tradice, dobrých pocitech anebo obecným náboženským vzdělání.

O dnešním zahájení zasedání Mezinárodního fóra mladých v Rocca di Papa hovoří redaktorka našeho rozhlasu Benedetta Rinaldi:

Auditorium, kde bylo shromážděno asi 300 mladých z celého světa, si vyslechlo úvodní přednášku profesora Reného Raymonda. Profesor Raymond, historik s mezinárodní pověstí, který mezi jiným působil několik let na francouzské universitě v Nanterre jako rektor, zaměřil svou pozornost na tři problémy týkající se dnešní university. Na prvním místě poukázal na nerovnováhu mezi velikým zájmem studentů o universitní studia a na nedostatečnou nabídku universitních institucí. Poté hovořil o těžkostech ze strany University jasně vyznačit vlastní cíle, zvláště jestliže se má zaměřit na obecnou formaci studenta, nebo se má zaměřit na výzkum, anebo jestliže se má zaměřit na profesionální přípravu studentů. A v poslední řadě právo na studium: stává se, hlavně v rozvojových zemích, že přístup na universitu je výsadou bohatých, aniž by se chudým dostalo možnosti stipendia. Na závěr profesor Raymond mladé vyzval, aby byli na universitách aktivními členy, kteří se zajímají o akademický život, spolupracují na vypracovávání statut a podporují zástupce studentů, s cílem převzít konkrétní odpovědnost, jak k tomu vyzval sám Jan Pavel II.

Forum pak pokračovalo příspěvkem některých studentů z různých částí světa, kteří ilustrovali akademickou situaci různých zemí: předložili různé scénáře a někdy velmi odlišné, především co se týká konfliktu mezi vírou a rozumem na Středním východu a pak ekonomické a pracovní těžkosti v Jižní Americe. Zasedání pak pokračovalo příspěvkem Mary Ann Glendonové, profesorky práva na Harvardské universitě, která hovořila o dnešní generaci universitních studentů. Forum bude pokračovat až do 4. dubna, kdy bude ukončeno mší svatou na svatopetrském náměstí na Květnou neděli dopoledne.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.