Papež k liturgikům: tradice a pokrok se doplňují a směřují k témuž cíli

6.5.2011 

Jedním z plodů liturgického hnutí bylo založení Papežského liturgického institutu. Vznikl ještě před II. vatikánským koncilem z podnětu bl. Jana XXIII. při papežském ateneu Anselmianum. U příležitosti 50. výročí založení institutu probíhá v těchto dnech mezinárodní kongres liturgiků. Jeho účastníky dnes přijal Benedikt XVI. Ve své promluvě položil důraz na pravý význam liturgické obnovy a připomněl učení koncilu a svých předchůdců na Petrově stolci.

„Liturgie Církve přesahuje pouze „koncilovou reformu“, jejímž prvořadým cílem rozhodně nebyla změna ritů a textů, nýbrž obnova mentality a postavení tajemství Kristovy Paschy do centra křesťanského života a pastorace. Neneštěstí ovšem- snad i kvůli nám, pastýřům Církve a odborníkům – liturgie byla pojímána spíš jako předmět reformy než jako subjekt schopný obnovovat křesťanský život. „Mezi obnovou liturgie a obnovou celého života Církve je totiž mimořádně úzký a organický vztah.“ Připomíná to bl. Jan Pavel II. v apoštolském listu Vicesimus quintus annus (1988), v němž je liturgie označena za pulsující srdce každé činnosti Církve. Liturgie, jak vysvětluje II. vatikánský koncil v konstituci Sacrosanctum Concilium (23), žije ze správného a trvalého vztahu mezi „zdravou tradicí“ a „legitimním pokrokem“. Těmito dvěma termíny chtěli otcové koncilu vyjádřit svůj program reformy, v rovnováze mezi velkou liturgickou tradicí minulosti a budoucností.“

Papež upozornil, že tradice a pokrok jsou nezřídka nesprávně stavěny proti sobě. Ve skutečnosti se oba tyto koncepty vzájemě doplňují a směřují k témuž cíli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.