Benedikt XVI.: Základ své existence si sami udělit nemůžeme

6.5.2011 

Včera večer proběhl ve Vatikánu koncert pro papeže. Italský prezident, Giorgio Napolitano, jej věnoval Benediktu XVI. k narozeninám a výročí pontifikátu. V aule Pavla VI. vystoupil orchestr a sbor Římské opery a sólisti Maria Grazia Schiavo (sopran), José Maria Lo Monaco (mezzosopran), Antonio Poli (tenor) a Dimitrij Biełosielski (bas). Na programu byla díla Vivaldiho a Rossiniho.
V závěrečné promluvě na poděkování Svatý otec navázal na téma jedné ze skladeb, totiž vyznání víry. Benedikt XVI. poukázal na mnohoznačnost slova „věřím“.

„Když je ovšem (tj. slovo „věřím“) vyslovuji ve vyznání víry, nabývá hlubšího významu. Je důvěřivým potvrzením skutečného významu té skutečnosti, která je oporou pro nás i pro svět. Znamená to přijmout tento smysl jako pevný základ, na který se můžeme bez obav spolehnout. Znamená to vědět, že základ všeho, i nás samých, si nemůžeme dát sami, nýbrž můžeme ho jedině dostat. V křesťanské víře neříkáme „věřím v něco“, ale „věřím v Někoho“, v Boha, který se zjevil v Ježíši, v Něm spatřuji pravdivý smysl světa. A tato víra angažuje celého člověka, který je na cestě k Němu“ – uvedl Svatý otec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.