Zavraždění misionáře v Ugandě

31.3.2004 

Italský komboniánský misionář P. Luciano Fulvi byl zavražděn neznámými pachateli v severní Ugandě. Oznámila to misijní agentura MISNA. 76 letý kněz, pocházející z diecéze Pesci v provincii Lucca, byl nalezen v tratolišti krve v misijní stanici Layibi na periférii severougandského města Gulu. Ředitel agentury MISNA P. Giulio Albanese nám k tomu řekl:

"Tělo P. Fulviho nalezli dnes ráno (30.3.) jeho spolubratři v tratolišti krve. Neznámí pachatelé, pravděpodobně bandité, ho probodli dýkou. Nelze však vyloučit, že to mohli být i vzbouřenci z armády odporu, protože víme, že nejsou příliš vzdáleni od misie, jež leží na periférii města Gulu, v oblasti postižené občanskou válkou už více než 18 let. Jedno je jisté: Otec Fulvi byl velkodušný člověk. Znal jsem ho osobně a naposledy jsem se s ním setkal před třemi týdny, právě na jeho misijní stanici. Dříve než jsem odešel, nabídl mi skleničku vody, protože jsem měl velkou žizeň a řekl mi: Hleď, tato sklenice vody je tak prostá věc a je tak chudobným gestem, a přesto je to ta nejcennější věc, kterou ti mohu dát."

Otec Fulvi si byl vědom, jaké nebezpečí hrozilo jeho misii?

"Jistě, jako všichni misionáři, kteří žijí v Ugandě a kteří vědí, že riskují život každý den."

Co pro vás znamená toto další svědectví jednoho misionáře mučedníka?

"Pro nás je to další důkaz, že být misionářem znamená dát život Ježíši Kristu. Touha po misii dosáhne takové úrovně, že se stává mučednictvím. Chtěl bych připomenout, že P. Fulvi je 15. misionářem komboniánem, který padl v severní Ugandě. Chtěl bych také připomenout, že misie, to nejsou pouze gesta a činnost, nýbrž především být s druhým , být s bratrem. Je to zkušenost velkého sdílení dober. Otec Fulvi sdílel v těchto letech svou zkušenost a své odborné znalosti ? byl totiž učitelem ? ve službě chudých osob, které žijí v nuzných až otřesných podmínkách. Vždycky to konal s velkou nezištností, z jeho tváře nemizel úsměv. Byl opravdu svědkem živého Boha. Myslím, že oběť patera Fulviho, jakož i o ostatních řeholníků, řeholnic, kněží i laiků, kteří padli v těchto letech, je dalším znamením naděje pro zemi a pro oblast, totiž severní Ugandu, kde válka i nadále každý den zabíjí."

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.