Salafové mají podobné cíle jako Al-Kajdá

10.5.2011 

Evropský parlament zařadil do svého zítřejšího programu debatu o konfliktu mezi muslimy a koptskými křesťany v Egyptě. Po sobotních střetech, při kterých zahynulo 12 lidí, více než 190 lidí bylo zatčeno. Příslušníci radikálního islámského proudu salafismu obvinění z toho, že násilí vyvolali, jakoukoliv odpovědnost popírají, ale pokračují ve velmi radikálních prohlášeních proti menšinám a křesťanům v první řadě. Kdo jsou salafové jsme se zeptali korespondenta deníku „Il sole 24 Ore“ v Káhiře, Uga Tramballiho:

Salafové představují jeden proud islámu, ne hnutí, a v současnosti jsou v menšině. Jde v podstatě o ultra-ortodoxní proud, který má cíle zhruba stejné jako Al-Kajda, tedy vytvořit na Středním východě kalifát středověkého typu, jako za časů Mohameda a prvních kalifů. Mají své politické zájmy, ale dříve veřejně nevystupovali, objevili se až před šesti měsíci. Nyní, v době transformace, je větší svoboda. Je to nebezpečná situace a je tu mnoho zmatků. Přesto, Egypt má opravdu daleko k možnosti občanské války.

Podle Uga Tramballiho trvá v Egyptě napětí také proto, že vojenský režim, který nyní vládne, chce zachovat pozici „super partes“. Demokracie, jakou Egypt nepoznal od revoluce v roce 1952, dává právo hlasu každému, včetně extrémistů. Jak uvádí korespondent z Káhiry, vláda v této chvíli nedokáže pečovat o všechny menšiny. To ovšem neznamená, že jsou přímo ohroženy:

Je to stát starý osm tisíc let, stát se smyslem pro centrální vládu, která nikdy nechyběla. Je to stát velice hrdý a nacionalistický, a proto většina Egypťanů – s výjimkou salafů a nějaké té další malé fundamentalistické skupiny – je hrdá na své egypťanství. Naprostá většina egyptských muslimů považuje kopty za egyptské občany sobě rovné.

- říká Ugo Tramballi, káhirský korespondent deníku „Il sole 24 Ore“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.