V pákistánské vládě budou dva katolíci

10.5.2011 

Pákistánské ministerstvo pro náboženské menšiny bylo přejmenováno na ministerstvo pro Mezináboženskou harmonii a menšiny. V jeho čele stanou dva katolíci. Paul Bhatti, bratr zavražděného ministra Shabaze Bhattiho, se stal zvláštním poradcem pákistánského premiéra a advokát Akram Masih Gill by měl být vbrzku jmenován oficiálním federálním ministrem.

Muslim Rias Hussein Pirzada, člen Muslimské ligy-Q, který byl nedávno do čela ministerstva nečekaně jmenován, nyní převzal ministerstvo zdravotnictví. Jeho původní jmenování nenašlo souhlas u pákistánských náboženských menšin ani u mezinárodního společenství. Nespokojenost je svým původním jmenováním vyjádřil sám Pirzada, který veřejně prohlásil, že si přál jiný úřad.

Křesťanská komunita v Pákistánu doufá, že aktuální obsazení úřadu ministra bude definitivní. Dodatek v názvu, který se odvolává na mezináboženskou harmonii, má posílit práci, kterou započal Shabhaz Bhatti, kterému se podařilo získat od americké vlády finanční podporu na podporu náboženské harmonie v Pákistánu. Akram Gill v rozhovoru pro agenturu Fides uvedl, že jeho úmyslem je pracovat na ochranu náboženských menšin, které v Pákistánu tvoří 5% obyvatelstva. To, že se tyto menšiny v zemi necítí bezpečně je známé, uvedl nový ministr. „Bude mým úkolem udržovat pozornost vlády a politiku zaměřenou na podmínky, ve kterých se nacházejí, a potřebu chránit a podporovat jejich práva.“ Ke změně názvu ministerstva Gill dodává, že vláda si je vědoma, že mezináboženský dialog v dnešní společnosti je nutností, která nemůže být ponechána jen v rukách některých lidí dobré vůle. „Je nutné, aby stát podporoval respekt ke všem náboženstvím a jejich rovnost,“ uvedl Akram Gill. Svůj rozhovor pro agenturu Fides pak Gill končí poděkováním Svatému otci za jeho slova a úsilí, které vynakládá na ochranu náboženské svobody a křesťanské komunity v Pákistánu na mezinárodní úrovni.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.