Benedikt XVI. k biskupům Indie: Bráníme náboženskou svobodu pro všechna náboženství

16.5.2011 

Poctivost a upřímnost vlastního přesvědčení a respekt k přesvědčení ostatních, to je doporučení Svatého otce, které dal indickým věřícím při promluvě k indickým biskupům latinského obřadu, kteří jsou v Římě na kanonické návštěvě ad limina.

Vzhledem k tomu, že Indie je sídlem mnoha starobylých náboženství, včetně křesťanství, vyžaduje hlásání evangelia jemný proces inkulturace, připomněl Benedikt XVI. Od kněží, řeholníků i laiků-katechetů to vyžaduje, aby si rychle „osvojili novou řeč a zvyky lidu, kterému mají sloužit hlásáním dobré zprávy“. Nad tímto procesem mají bdít biskupové věrní víře, která nám byla svěřena, abychom ji uchovali a předávali.

„Spojte tuto věrnost s citlivostí a kreativitou tak, abyste mohli vydávat přesvědčivé svědectví o naději, která je ve vás.“ Co se týká mezináboženského dialogu, je si Svatý otec vědom obtížných okolností, se kterými se mnozí biskupové setkávají. „Váš dialog musí být charakterizován stálým poukazováním na to, co je pravdivé, podporovat vzájemný respekt a vyhýbat se zdání synkretismu.“
Indičtí pastýři hrají velkou roli v úsilí křesťanů žít v míru a souladu s bližními jiných vyznání. „Vaše moudré vedení ve snaze o ochranu lidských práv, náboženské svobody a svobody kultu je klíčové,“ zdůraznil papež. „Tato práva jsou založena na společné důstojnosti všech lidských bytostí. Proto katolická církev usiluje o podporu těchto práv pro všechna náboženství na světě.“ Benedikt XVI. indické biskupy také povzbudil, aby se trpělivě zasazovali o vytvoření společného prostoru nutného k tomu, aby jejich komunity mohly požívat těchto práv v klidu a pokoji.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.