Bohaté země vyplýtvají tolik potravin, kolik jich vyprodukuje subsaharská Afrika

17.5.2011 

Bohaté země každý rok vyhodí do odpadků tolik potravin, kolik jich vyprodukuje celá subsaharská Afrika. Vyplývá to ze studie, kterou nechala vypracovat Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Studie poukazuje na nerovnováhu a paradoxy, které rozdělují sever a jih světa. V průmyslových zemích je podle této studie vyplýtváno 222 milionů tun potravin To je jen o 8 milionů méně než je roční potravinová produkce celé subsaharské Afriky.

Mimo to studie upozorňuje na fakt, že na světové úrovni dojde během produkce potravin a jejich distribuce k vyplýtvání 1,3 miliardy tun, což je téměř třetina vyprodukovaných potravin.
V afrických zemích a v celkově chudých oblastech je největším problémem ztráta potravin během sklizně a po ní. Tento fenomén je důsledkem špatných technických podmínek a nedostatečné infrastruktury.

V Evropě a Severní Americe je největší část potravin vyplýtvána během jejich cesty z velkodistribuce ke spotřebitelským domácnostem. Zpráva také varuje před některými tendencemi spojenými s logikou kapitalismu. Plýtvání jídlem například podporují nabídky typu tři produkty za cenu dvou nebo menu, jejichž složení je pevně určeno restaurací. K velkému plýtvání dochází také, když supermarkety usilují o pěkný vzhled produktů. K tomu dochází například u řezníků a především u ovoce a zeleniny.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.