Benedikt XVI. rozmlouval s astronauty vesmírné stanice Endeavour

21.5.2011 

Benedikt XVI. dnes odpoledne hovořil s mezinárodní posádkou kosmické stanice ISS. Bylo to vůbec poprvé, kdy došlo ke spojení mezi Vatikánem a vesmírným prostorem. Na palubě vesmírné stanice je 12 astronautů, z nichž jedna žena. Tři astronauti se věnovali jejímu řízení a ostatní mohli vést rozhovor s papežem. Ten je sledoval také na obrazovce, zatímco oni papeže jenom slyšeli. Rozhovor trval přes 20 minut a v jeho průběhu papež položil astronautům pět otázek. Předcházela tomu krátká promluva, v níž Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

Lidstvo je svědkem rychlého rozvoje na poli vědy a techniky. V tomto smyslu jste našimi reprezentanty. Vycházíte za hranice každodenní existence a jste avantgardou objevování nových prostorů a budoucích možností. Všichni obdivujeme vaši odvahu, kázeň a píli, s jakou jste se na svoji misi připravovali. Jsme přesvědčeni, že vás vedou vznešené ideály a že výsledky vašich bádání budou zpřístupněny celému lidstvu s ohledem na společné dobro.

Přemýšlíte o nesmyslnosti válek, když několikrát denně přelétáváte kolem naší planety? Žasnete také nad rozlehlostí a krásou vesmíru, když jej pozorujete z jiné perspektivy než my? Modlíte se v tomto kontextu k Bohu Stvořiteli? – to jsou některé otázky, které Benedikt XVI. položil astronautům.

Jeden z nich, italský astronaut Roberto Vittori, v dnešním rozhovoru s papežem řekl:

Život na kosmické stanici je velmi intenzivní. Když přichází čas k nočnímu odpočinku, může každý z nás pohlédnout nahoru do vesmíru a dolů na zemi, naši blankytnou překrásnou planetu. Tato krása promlouvá k mému srdci a tehdy se opravdu modlím: za sebe, za naše rodiny, za naši budoucnost.
– řekl italský astronaut během dnešního radiového spojení Svatého otce s posádkou Mezinárodní kosmické stanice.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.