Benedikt XVI. přijal státní delegace Makedonie a Bulharska

23.5.2011 

„Nikoli ekonomické zájmy, ale společné křesťanské kořeny propůjčují jednotu evropským národům.“ - tuto myšlenku dnes zdůraznil Benedikt XVI. na dvou oddělených a po sobě následujících audiencích nejprve státní delegace Makedonie v čele s jejím prezidentem Gjorge Ivanovem a potom bulharské delegace v čele s předsedkyní parlamentu Ceskou Cačevou. Obě delegace navštívili Svatého otce v souvislosti se svátkem sv. Cyrila a Metoděje, který podle pravoslavného kalendáře, jehož se obě země drží, připadá na zítřek.

„Slavné a zasloužilé průkopníky evangelizace Evropy, sv. Cyrila a Metoděje, ctí Západ i Východ, podotknul Benedikt XVI. Jejich svědectví a učení je dosud aktuální i pro ty, kdo jsou povoláni vládnout národům. Jedině v Božím plánu je totiž třeba hledat základy civilizace a společnosti, prostoupené duchem smíření a pokojného soužití.“

Neexistuje skutečná jednota bez respektu k důstojnosti každé lidské osoby a jejich nezcizitelných práv.

Svatí Cyril a Metoděj, vyslaní ke slovanským národům uprostřed mnoha těžkostí správně pochopili, že Kristovo evangelium je schopné osvítit každou oblast a dimenzi lidské zkušenosti.“

Boží Slovo neustále volá ke konverzi srdce, aby každé rozhodnutí, každá volba byly očištěny od egoistických zájmů. A neustávající konverze umožňuje zrod nového lidstva.

Nové evropské národy, které se v těchto letech otevírají novým perspektivám spolupráce, řekl dále papež, si v těchto dvou velkých světcích připomínají, že jejich jednota bude pevnější, bude-li založena na společných křesťanských kořenech.

Má-li být nová Evropa postavena na pevných základech, nestačí k tomu jen poukaz na ekonomické zájmy, ale je nezbytné se vztahovat k autentickým hodnotám, které mají svůj základ ve všeobecném mravním zákoně, jenž je vepsán do srdce každého člověka.

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. na setkání s makedonskou a bulharskou státní delegací.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.