Benedikt XVI. zítra zahájí dvoudenní návštěvu Chorvatska

3.6.2011 

Ačkoliv jako papež přijede do Záhřebu poprvé, jde ve skutečnosti o návrat, protože Chorvatsko dvakrát navštívil jako kardinál. Cesta se uskuteční u příležitosti 1. národního setkání katolických rodin.
Papežskou návštěvu zažilo Chorvatsko v minulosti už třikrát, v letech 1994, 1998 a 2003. Během druhé z těchto cest Jan Pavel II. beatifikoval kard. Alojzije Stepinace, který zemřel jako v roce 1960 na následky tvrdého věznění Titovým komunistickým režimem.
Benedikta XVI. doprovodí vedle státního sekretáře, kardinála Bertoneho, také kardinál Ennio Antonelli, předseda Papežské rady pro rodinu a chorvatský arcibiskup, Nikola Eterović, generální sekretář Biskupského Synodu. O posledních přípravách na příjezd Svatého otce ze Záhřebu telefonuje naše korepondentka, Giada Aquilino:

„Navzdory dešti na náměstí Josipa Jelačiće vrcholí přípravy pódia , na kterém papež povede noční bdění s mladými, zítra večer. U záhřebského hypodromu, na břehu řeky Sávy, bagry vyrovnávají terén pro chorvatské rodiny, aby se mohly připojit k nedělní mši svaté, kterou papež bude sloužit u příležitosti Národního dne katolických rodin. Ve farnostech probíhají zkoušky zpěvu a čtení, tak jako včera večer v kostele P. Marie Osvoboditelky, zasvěceném památce válečných obětí z let 91-95. Na kopci Ksaver probíhají poslední práce na novém sídle Chorvatské biskupské konference, moderní budově, kde Svatý otec v neděli poobědvá s biskupy. Na ulicích dobrovolníci prodávají trička s obrázkem Benedikta XVI. Výtěžek půjde na charitu. Snadno tu potkáte lidi ochotné zastavit se na pár slov a promluvit o velkých postavách, které zůstávají stále inspirativní pro dnešní Chorvaty, jako jezuitský vědec Ruder Bošković (1711-1787), narozený před 300 lety, mladý bl. Ivan Merz a bl. kardinál Stepinac.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.