Kéž EU plně zhodnotí přínos Chorvatska

4.6.2011 

Benedikt XVI. na uvítanou, Záhřeb

Pane prezidente republiky,
ctihodní bratři v biskupské službě,
vážení představitelé,
drazí bratři a sestry,

S hlubokou radostí k vám přicházím ve jménu Ježíše Krista! Co nejsrdečněji zdravím milovanou chorvatskou zemi a jako nástupce apoštola Petra objímám všechny její obyvatele. Zvláště zdravím katolickou komunitu: biskupy, kněze, řeholníky a řeholnice, věřící laiky, zejména rodiny této země, zúrodněné zvěstí evangelia, jež je nadějí života a spásou každého člověka. Uctivě zdravím vás, pane prezidente republiky, a další zde přítomné občanské a vojenské představitele. Děkuji vám, pane prezidente, za zdvořilá slova na uvítanou a přeji vám vše nejlepší k činnosti ve vysokém úřadu, který vám byl svěřen pro pokoj a prosperitu celé země.

Rád bych v této chvíli v duchu navázal na tři papežské návštěvy Chorvatska, které vykonal můj milovaný předchůdce, blahoslavený Jan Pavel II., a poděkoval Pánu za dlouhé dějiny věrnosti, které pojí vaši zemi se Svatým stolcem. Můžeme napočítat více než třináct století mocných a zvláštních svazků, prožitých a upevněných někdy za obtížných a bolestných okolností. Tato historie je výmluvným svědectvím lásky vašeho lidu k evangeliu a k církvi. Již od svých počátků patří váš národ do Evropy a nabízí jí zejména vklad duchovních a mravních hodnot, které po staletí utvářely každodenní život a osobní i národní identitu jeho synů a dcer. Výzvy, které plynou ze soudobé kultury, vyznačující se sociální diferenciací, nízkou stabilitou a poznamenanou individualismem, který favorizuje životní vizi bez závazků a neustálé hledání „privátních prostorů“, vyžadují přesvědčivé svědectví a podnikavý dynamismus při prosazování základních mravních hodnot, které stojí u kořenů sociálního života a identity starého kontinentu. Před blížící se plnou integrací Chorvatska do Evropské unie může být dávná i nedávná historie vaší země důvodem k zamyšlení pro všechny ostatní národy kontinentu a pomoci jim a celé struktuře uchovat a oživit nedocenitelný společný odkaz lidských a křesťanských hodnot. Kéž tento drahý národ, bohatý svými tradicemi, přispěje k tomu, aby Evropská unie plně zhodnotila toto duchovní a kulturní bohatství.

Pod mottem „Společně v Kristu“ přicházím, drazí bratři a sestry, k vám, abych slavil 1. národní den chorvatských katolických rodin. Tento důležitý moment je příležitostí k opětovnému poukázání na hodnoty rodinného života a obecného dobra, aby byla posílena jednota, oživena naděje a společenství s Bohem, základ bratrského sdílení a sociální solidarity. Vřelé díky všem, kteří se podíleli na přípravě a organizaci mojí návštěvy. Tváří v tvář výzvám, které dnes doléhají na církev a občanskou společnost, vyprošuji této zemi a jejím obyvatelům přímluvu a pomoc blahoslaveného Aloise Stepinace, milovaného a ctěného pastýře vašeho lidu. Kéž provází mladé generace, aby prožívaly onu lásku, která vedla Pána Ježíše Krista k obětování svého života za všechny lidi. Svatý Josef, starostlivý pěstoun Vykupitele a nebeský patron vašeho národa, spolu s Pannou Marií, Fedelissima Advocata Croatiae, kéž vám vyprošují pokoj a spásu nyní a navždy.
Děkuji.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.