Benedikta XVI. postoj Chorvatů potěšil

6.6.2011 

Jejich pohostinnost a soustředěnost na jeho slova mu usnadňovala předat to, co měl na srdci. Tak shrnul průběh papežské cesty P. Federico Lombardi při včerejším setkání s novináři v Záhřebu. Jak zdůraznil vatikánský mluvčí, na papeže velmi zapůsobila sobotní eucharistická adorace s mladými, organizovaná v centru města. Jejich modlitba v kleče a ztišení ukazuje, že navzdory sekularizaci katolicismus zůstává v Chorvatsku čímsi velmi konkrétním a reálným, jak uvedl P. Lombardi:

Velký dojem udělalo na papeže setkání s mládeží, atmosféra modlitby a ticho během adorace. Sám jsem tam byl a slyšel jsem zpívat ptactvo. Když uprostřed padesáti tisíc mladých je slyšet ptačí zpěv, je to asi nejlepší doklad toho, že mlčení bylo skutečně hluboké. Benedikt XVI. s obdivem hleděl na mladé, kteří v kleče adorují eucharistii. A musím říci, že papež je nejen potěšen z toho, že všechno je tak, jak má být. Je také osobně vděčný za tuto chvíli, protože – jak řekl – posiluje jej osobně v jeho poslání a v jeho víře. Papež to výrazně připomněl před modlitbou Regina Coeli: přišel jsem vás posílit ve víře, ale i vy posilujete víru moji a to mi pomáhá v mé službě.

Vatikánský mluvčí připomněl, že hlavním tématem této krátké cesty je rodina a výchova mladých. Zároveň, jak řekl – papež nezůstal u všeobecných slov povzbuzení, ale dotkl se konkrétních témat, jako formace svědomí právě v rodině:

Papež upozornil na význam svědomí, které není věcí čistě subjektivní, ale je místem, ve kterém prožíváme vlastní povolání k hledání pravdy a dobra. Toto svědomí je základem dialogu s jinými, sociálního dialogu usilujícího o společné dobro. V tom kontextu Benedikt XVI. vybídl Chorvaty aby naplnili své poslání v Evropské unii. Mohu také dodat, že během těch několika setkání jsme měli možnost konkrétním způsobem zažít katolickou identitu této země. Chorvati dali papežovi najevo, že je tu doma. Mám na mysli jak rozhovory se státními představiteli, tak například i setkání s mládeží,“ uvedl vatikánský tiskový mluvčí.

Řekl mimo jiné P. Lombardi

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.