Výročí založení římského Institutu Jacquese Maritaina

3.4.2004 

V Římě dnes v Mezinárodním institutu Jacquese Maritaina končí sympózium, které bylo uspořádáno u příležitosti 30 výročí vzniku tohoto Institutu. Cílem Institutu je šířit myšlenky Maritaina, francouzského filosofa, který zemřel v roce 1973. Jeho křesťanská filosofie je otevřená dialogu s jinými kulturami, s vědomím, vlastní identity. Jeho tzv. ?Integrální humanismus? ukazuje, co znamená být lidským v rozměru duchovním a historickém, za současného zachování harmonie víry a rozumu. Ale kdo byl Jacques Maritain? Redaktor našeho rozhlasu Giovanni Peduto se na to zeptal kardinála Paula Pouparda, předsedy Papežské rady pro kulturu:

Odp. ? Jacques Maritain byl velikým myslitelem, velikým křesťanským filosofem, a hlavně velikým křesťanem. Měl jsem to štěstí se s ním setkat, bylo to již dávno v roce 1965 v předvečer uzavření 2. vatikánského koncilu.

Ot. ? Jaká je platnost jeho myšlenek pro současnou kulturu?

Odp. ? Jeho myšlenky mají pro naši dobu veliký význam, protože Maritain ? nezapomeňme, že se jedná o konvertitu ke katolictví ? dokázal předat naší roztržité a uspěchané době aktuálnost a hloubku myšlenek sv. Tomáše Akvinského. Byl tomistickým filosofem a byl opravdovým myslitelem ve smyslu, že se inspiroval sv. Tomášem Aquinským, ale nebyl jen nějakým ?napopdobitelem?: on chtěl opravdu promyslet všechna moderní témata ve světle učení sv. Tomáše Aquinského. A již před půlstoletím předložil úvahu o myšlení islámu a o myšlení hinduismu. Jakoby předvídal to, co se stane v naší době: setkání kultur a těžké problémy, které musíme řešit s odvahou a s velkým smyslem pro dialog a společně s velikým vědomím naší křesťanské identity.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.