Přípravy na 50. Mezinárodní eucharistický kongres

7.6.2011 

V těchto dnech se v Dublinu konalo přípravné setkání 50. Mezinárodního eucharistického kongresu, který se v irském hlavním městě bude konat v červnu příštího roku. K více než 70 delegátům z různých národních církví se obrátil dublinský arcibiskup Diarmuid Martin.

„Irská církev je nyní v prvé řadě zodpovědná za svou obnovu,“ uvedl ve svém poselství. Příštích pět let bude podle něj patřit “k nejkritičtějším obdobím v novodobých dějinách irského katolicismu”, avšak přítomnost poutníků z celého světa jistě “nebývale podpoří” irské katolíky v jejich snaze o obnovu. Arcibiskup ve svém projevu podal deprimující, avšak realistický obraz irské katolické církve a rozsáhlé sekularizace společnosti. “Při pohledu z vnějšku se mnozí domnívají, že Irsko je stále baštou tradičního katolicismu”, řekl arcibiskup Martin, “a jsou překvapeni zjištěním, že v některých dublinských farnostech je na nedělních mších přítomno zhruba 5% katolické populace, a někdy i méně než 2%. Při zvláštních příležitostech dosahuje návštěvnost 18%.

Martin připustil, že účast na nedělní mši svaté není jediným statistickým ukazatelem „vztahu k Církvi“, avšak zároveň dodal, že pouze „stěží zůstane pravým křesťanem ten, kdo léta nepřijal eucharistii“. Vyjádřil se též o „rozporu mezi církví a mladými lidmi“ a nebezpečném redukování svátostí na „společenskou událost“. Irský primas označil dění v Irsku za „bolestné“ nejenom kvůli „hrůzám sexuálního zneužívání“, nýbrž i kvůli „selhání při předávání víry dalším generacím.V prostředí tolika negativních faktorů však irská církev nesmí ztratit ze zřetele znamení Boží milosti. Arcibiskup hovořil o podpoře, jíž se mu dostalo od Svatého otce při vedení církve, zraněné skandály sexuálního zneužívání, a o svém netrpělivém očekávání apoštolské cesty Benedikta XVI. do své země.“Papežova návštěva a eucharistický kongres se tak stanou rozhodujícími mezníky na cestě obnovy.“uzavřel dublinský arcibiskup.

K delegátům promluvil též italský arcibiskup Piero Marini, předseda Papežského výboru pro Mezinárodní eucharistické kongresy, který vyzdvihl nutnost proměňovat teologii eucharistie ve skutek. Zmínil se o univerzální dimenzi statio orbis - závěrečného slavení eucharistie na dublinském stadionu Croke Park (největším v Irsku a čtvrtém největším v Evropě) – a popsal je jako silné znamení společenství univerzální Církve s církví v Irsku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.