Papežský delegát na návštěvě Vietnamu

9.6.2011 

Papežský delegát ve Vietnamu zahájil druhou část návštěvy této země. Arcibiskup Leopoldo Girelli je zároveň apoštolským nunciem v Singapuru, kde také reziduje. Na návštěvu v druhé polovině dubna nyní navázal další dvoutýdenní vizitací.

Arcibiskup Girelli má na programu řadu setkání pastoračního rázu v pěti diecézích v severní části Vietnamu. Začal diecézí Bac Ninh, kde celebroval nedělní mši svatou pro asi tisíc mladých organizátorů každoročních setkání katolické mládeže, které hostí střídavě různé diecéze. Letošní proběhne 11. listopadu práve v Bac Ninh. Organizátoři počítají s účastí nejméně 20 tisíc mladých.

Návštěva papežského diplomata ve Vietnamu je poznamenána napětím vyvolaným čínsko-vietnamským konfliktem o mořské oblasti při hranicích. Stovky Vietnamců protestovaly v těchto dnech proti imperialistickým záborům Číny před její ambasádou v Hanoji a před konzulátem v někdejším Sajgonu. V konfliktu jde o bohatá naleziště ropy a zemního plynu v oblasti vietnamských ostrovů Spratly a Paracel.

Neklidné vztahy jsou ovšem také ve vztahu mezi Církví a státem. S nevolí se setkala volba sedmi takzvaně vlasteneckých kněží do parlamentu a provinčních rad při volbách, které proběhly ve Vietnamu před dvěma týdny (22. května). Mnoho kněží i laiků odsoudilo kandidaturu kněží do komunistických orgánů navzdory předpisům kanonického práva.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.