Benedikt XVI. mluvil o podstatě diplomatické služby

10.6.2011 

Svatý otec dnes jako každoročně přijal v Sále konzistoře budoucí církevní diplomaty, studenty Papežské církevní akademie. Poukázal na dlouholetou tradici vatikánské církevní diplomacie a její přínos k utváření vztahů mezi státy v moderní době. Vykreslil postavu vyslance, jehož úlohou již od nejstarších dob bylo tlumočit vladařovo slovo věrně, avšak zároveň citlivě a s úctou k mínění druhé strany. Tato schopnost definuje skutečného diplomata na rozdíl od vychytralosti a podobných pokřivených postojů.

Oddanost, zásadovost a hluboké lidství jsou základními vlastnostmi jakéhokoliv vyslance, který je povolán odevzdávat nejenom svou práci a schopnosti, nýbrž určitým způsobem, celou svou bytost do služeb slova, které není jeho vlastním slovem.

Poslání diplomatů zůstává neměnné navzdory dějinnému vývoji – jsou prostředníky komunikace mezi vládci a v důsledku toho přispívají k vytváření mírových a solidárních vztahů mezi národy. Benedikt XVI. si položil otázku, jak do tohoto kontextu zařadit činnost zástupců Svatého stolce. Pro Svatého otce je takovýto kněz či biskup v diplomatických službách

...člověkem, který se již rozhodl k žití Slova, jež není jeho vlastní. Je služebníkem Božího slova a jako každý kněz byl povolán k poslání (...), které po něm požaduje, aby se celým svým životem stával ozvěnou svěřeného poselství Evangelia. Na základě tohoto zřetelného a hluboce prožívaného kněžství se celkem přirozeně stává nositelem papežových slov, univerzality jeho úřadu a jeho pastorační péče.

Papež vyzval studenty, aby dbali na svůj duchovní život a zároveň získávali potřebné vědomosti. Pouze takto si uchovají rovnováhu potřebnou k výkonu své služby, která se pro ně může stát nesmírným obohacením díky svému trvalému odkazu na katolicitu církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.