Představeni prvni tři laureáti Ratzingerovy ceny za teologii

14.6.2011 

Dnes dopoledne se v aule Jana Pavla II. tiskového střediska Svatého stolce konala tisková konference, při níž byla představena „Ratzingerova cena“. Byla založena „Vatikánskou nadací Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.“ a poprvé bude Svatým otcem udělena 30.června letošního roku třem významným teologům. Cena je dotována 50 000 euro a její předání Svatý otec spojí s pronesením „lectio magistralis“.

Na konferenci hovořili Mons. Giuseppe Antonio Scotti, který je předsedou Ratzingerovy nadace, kard.Camillo Ruini, jenž je předsedou jejího vědeckého výboru, prof. P.Stephan Otto Horn, který vede německou nadaci Josepha Ratzingera, a rektor římské katolické univerzity LUMSA, prof. Giuseppe della Torre.

Prvními budoucími nositeli „Nobelovy“ ceny za teologii jsou římský prof. Manlio Simonetti - laik, který věnoval svou akademickou kariéru dějinám nejstarší křesťanské literatury a kritickým edicím patristických spisů, španělský teolog a kněz Olegario González de Cardedal, jenž se zaměřuje především na systematickou teologii, a německý cisterciácký kněz Maxmilian Heim. Tento posledně jmenovaný laureát Ratzingerovy ceny, pocházející z Bavorska, je opatem kláštera v rakouském Heiligenkreuzu, kde také na univerzitě vyučuje fundamentální a dogmatickou teologii. Kromě toho je odborným poradcem při vydávání souborného díla dnešního papeže v řezenském Institutu Benedikta XVI. Jak poznamenal ve své promluvě kardinál Ruini, je padesátiletý O. Heim jedním z nejbrilantnějších zástupců mladé generace teologů, a právem se řadí ke svým starším, již etablovaným kolegům.

Nositelé ceny nemusí mít nutně zvláštní vztah k Ratzingerově myšlenkovému odkazu, neboť vatikánská nadace chce podporovat teologii všeobecně a bez omezení, zdůraznil kardinál Ruini.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.