Katolický arcibiskup Atén o situaci v Řecku

18.6.2011 

Obávám se, že situace Řecka se ještě zhorší. Staneme se kolonií Evropské unie. Budou za nás rozhodovat jiní. Pro mě, jako Řeka, je to velmi smutná perspektiva – řekl Vatikánskému rozhlasu katolický arcibiskup Atén, Nikolaos Foskolos. Komentoval tak nepokoje v zemi, které jsou projevem rostoucí nespokojenosti ve společnosti, která musí platit vysokou cenu za nepoctivost a nezodpovědnost politiků. Obyčejným lidem se snižují platy, ale ti, kdo stát okrádali, nepřišli ani o cent, říká katolický metropolita Atén.

Dostali jsme se do skutečně velmi těžké situace, protože od chvíle vstupu na volný trh a potom do Evropské unie, naši politici promrhali všechny peníze, které přišly z Unie, místo toho, aby je využili ve shodě s unijními direktivami, tedy na rozvoj země. Řecko toho nevyužilo. Po řadu let využívalo Unii jako dojnou krávu, která dává peníze a nic za to nechce. Upřímně řečeno, nevidím šance na zlepšení situace. Pokud Evropská unie nenavrhne realističtější prostředky, stane se Řecko její kolonií.

Arcibiskup Foskolos také poznamenal, že spolu s krizí přišla vyšší poptávka po charitativní činnosti. Jen v Aténách katolická církev vede dvě veřejné jídelny, ve kterých každý den živí téměř 500 lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.