Program návštěvy Benedikta XVI. v Anconě

21.6.2011 

Vatikánské tiskové středisko dnes přiblížilo program pastorační cesty Sv.Otce do diecéze Ancona-Osimo v italském kraji Marche, která se uskuteční 11.září u příležitosti zakončení 25. Italského eucharistického kongresu. Ten se bude v přímořském městě konat od 3.do 11. září.

Papež přistane na molu anconského přístavu a bude sloužit mši sv. v tamní loděnici, poobědvá s biskupy i nezaměstnanými dělníky a chudými klienty místní Charity. Odpoledne se postupně setká s rodinami, kněžími a mladými snoubenci.

Anconský arcibiskup, mons. Edoardo Menichelli, připomněl, že první národní Eucharistický kongres se konal v roce 1891, když ještě ani neexistovala italská biskupská konference, a že jeho kraj Marche již událost pojednou hostil – roku 1930 v mariánském Loretu.
Tematem kongresu je Petrova otázka z šesté kapitoly Janova evangelia: “Pane, ke komu bychom šli?”

Zvolili jsme tento titul, protože se domníváme, že odpovídá kolektivnímu hledání náboženského smyslu věřícími i nevěřícími, často zmítanými obtížemi současného života. Podtitul kongresu zní »Eucharistie v každodenním životě«. Jako bychom téměř chtěli překrýt kulturní rozdíl, který často vnímáme mezi bohoslužbou a běžným životem.

- říká anconský arcibiskup, mons. Menichelli.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.