Benedikt XVI.: Žalmy jsou přednostním prostředkem vztahu k Bohu

22.6.2011 

Přibližně 20 tisíc lidí se na Svatopetrském náměstí sešlo na středeční generální audienci Benedikta XVI. Petrův nástupce ve své dnešní katechezi začal novou etapu reflexí o modlitbě, která bude věnována knize Žalmů.

Kniha Žalmů byla darována Izraeli a církvi právě proto, aby věřícímu lidu umožnila sjednotit se v tomto zpěvu. Žalmy vskutku učí modlitbě. Boží Slovo se v nich stává slovem modlitby a slova inspirovaného Žalmisty se tak stávají také slovem toho, kdo se modlí Žalmy. Krása a výjimečnost této biblické knihy spočívá v tom, že modlitby, které obsahuje, na rozdíl od jiných modliteb, jež nacházíme v Písmu svatém, nejsou zařazeny do nějakého vyprávěného příběhu, který by určoval jejich smysl a funkci. Žalmy jsou věřícímu dány právě jako text modlitby, která má jediný účel, totiž stát se modlitbou toho, kdo si je osvojuje a obrací se jimi k Bohu. Protože jsou Božím Slovem pak ten, kdo se modlí Žalmy, rozmlouvá s Bohem týmiž slovy, která nám daroval Bůh, obrací se k Bohu slovy, která nám daroval On sám. Modlení Žalmů tak učí modlit se. Jsou školou modlitby.

K něčemu podobnému dochází, když dítě začíná mluvit. Učí se vyjadřovat vlastní pocity, emoce a potřeby pomocí slov, která mu nepatří od narození, ale která přejímá od svých rodičů od těch, kteří žijí kolem něho. Dítě chce vyjádřit svůj vlastní prožitek, ale vyjadřovací prostředek je od jiných. Postupně si jej osvojuje a slova převzatá od rodičů se stávají jeho vlastními slovy, jejich prostřednictvím se učí také určitému způsobu myšlení a cítění, má přístup k celému světu pojmů, ve kterém roste a navazuje vztah s realitou, s lidmi a s Bohem. Jazyk jeho rodičů se nakonec stává jeho jazykem, mluví slovy, která obdrželo od jiných a která se stala jeho vlastními slovy. Tak je tomu s modlitbou Žalmů. Jsou nám dány, abychom se naučili obracet se k Bohu, komunikovat s Ním, mluvit s Ním o nás Jeho slovy, a nalézt slovník setkávání s Bohem. Prostřednictvím oněch slov bude možné také poznat a přijmout kritéria Jeho jednání, přiblížit se k tajemství Jeho myšlenek a Jeho cest (srov. Iz 55,8-9), a tak stále více růst ve víře a lásce. Stejně jako naše slova nejsou jenom slova, ale učí nás reálnému i pojmovému světu, tak nám také tyto modlitby zpřístupňují srdce Boha, takže nejenom můžeme mluvit s Bohem, ale můžeme se také naučit, kdo je Bůh a osvojením si toho, jak mluvit s Ním, se učíme být člověkem, být sebou samými.

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. ZDE

Mezi pozdravy papeže k poutníkům v různých jazycích dnes zazněla také čeština:

Zdravím a žehnám poutníky z České republiky, zvláště věřící z Mnichova Hradiště.
Ať je váš křesťanský život patrný z hojného ovoce, především ze svědectví ryzí víry v Boha a z účinné lásky k bližnímu.
Chvála Kristu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.