Tři noví blahoslavení v Miláně

27.6.2011 

Milánská arcidiecéze má od včerejška tři nové blahoslavené, kterými jsou kněz Serafino Morazzone, misionář Clemente Vismara a řeholnice Enrica Alfieri. Obřadu beatifikace, který se konal na náměstí před katedrálou sv.Ambrože, předsedali kard. Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení a blahořečení, a kard. Dionigi Tettamanzi, milánský arcibiskup. Zhruba osm tisíc přítomných věřících po skončení bohoslužby sledovalo přímý přenos ze Svatopetrského náměstí. Svatý otec se po modlitbě Angelus zmínil o nových blahoslavených – “zářivých svědcích Evangelia”.

Otec Serafino Morazzone, farář obce Chiuso, žil v 18.st. a byl jakousi obdobou svatého faráře arského. Jeho pověst moudrého a milosrdného zpovědníka se rychle šířila a přitahovala jak prosté lidi, tak duchovní i literáty - kupříkladu Alessandra Manzoniho.
Misionář Clemente Vismara působil v letech 1923-1988 na misiích Papežského misijního institutu v Barmě a vysloužil si titul tamního patriarchy.
Sestra Enrichetta Alfiera bývá nazývána “andělem” milánského vězení San Vittore, kde se starala především o politické vězně v letech 1923-1950 a byla sama uvězněna za své protifašistické postoje v období druhé světové války.
Kardinál Tettamanzi zdůraznil, že životy třech nových blahoslavených jsou příkladem svatosti budované v každodennosti .

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.