Čínští biskupové zadržováni policií

11.7.2011 

Tři čínští biskupové z Guandong, kteří působí v jednotě s papežem, byli včera odvedeni čínskou policií, biskup z Guangzhou zmizel již před několika dny. Čínské úřady se je snaží přimět k nelegálnímu biskupskému svěcení , které by se mělo konat v Shantou 14. července. Nikdo neví, kde jsou čtyři duchovní zadržováni. Čína chce přimět k účasti na svěcení ještě další čtyři biskupy.

Hlavním celebrantem byl měl být Mons. Paul Pei Junmin z Liaoningu, který zůstává pod ochranou svých kněží v katedrále v Shenyang. Včera s nimi společně sloužil mši, modlil se za jednotu diecéze a poděkoval věřícím za solidaritu. Před katedrálou kontrolují situaci policisté i tajné služby. Kněží vydali prohlášení, v němž uvádějí, že zůstanou se svým pastýřem až do té doby, než pomine nebezpečí. Věřící zorganizovali nepřetržitou adoraci, aby chránili katedrálu. Mons Pei byl již před rokem donucen k účasti na nedovoleném biskupském svěcení.

“Vlastenecké sdružení", spolupracující s komunistickou vládou ,vyjádřilo “hluboké politování” nad postojen Vatikánu k nedovoleným svěcením, který podle něj nesvědčí jednotě církve v Číně. Podle prohlášení sdružení byl nedávno vysvěcený biskup diecéze Leshan zvolen ve svobodné volbě převahou hlasů a jeho dosazení je odpovědí na urgentní potřebu evangelizace – ta je ovšem pro čínskou vládu synonymem kontroly nad všemi biskupskými svěceními. Diecéze Shantou, kterou by “vlastenečtí katolíci” chtěli obsadit, má již od roku 2006 svého biskupa, tajně vysvěceného za souhlasu Svatého stolce. Je jím Mons. Zhuang Jianjian, jehož však neustále kontroluje policie a jemuž bylo o velikonocích zakázáno vykonávat svůj úřad.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.