V Somálsku nastala humanitární katastrofa

13.7.2011 

Největší světová humanitární katastrofa nastala v Somálsku. Statisíce lidí se ocitly bez vody i jídla. Podle UNICEFu je ohroženo 10 milionů lidí. O situaci informuje z Mogadišo tamější apoštolský administrátor, mons. Giorgio Bertin:

Skutečně se domnívám, že tato pohroma, jak to definuje OSN, je největším světovou katastrofou. Nedostatek vody v Somálsku se výrazně zkomplikoval tím, že v této zemi již dvacet let chybí stát, chybí autorita. To je také důvodem toho, proč účinky sucha nejsou tak velké v sousedních zemích jako Etiopie, Keňa nebo Džibuti, kde se nacházím. V Somálsku, zejména v jeho střední a jižní části panuje chaos, bojují zde mezi sebou různé skupiny. Nejvíce postižená část obyvatelstva odchází směrem do uprchlických táborů v Keni a v jižní Etiopii.

Dostává se těmto lidem nějaké pomoci?

Je obtížné přepravit do Somálska jakoukoli pomoc právě v důsledku chybějící bezpečnosti, třebaže skupina Šabab, která vládne v tomto regionu, prohlásila, že nevládní organizace jsou vítány…

Hlavními oběťmi jsou v této kritické situaci děti. Hovoří se o jednom a půl milionu dětí, které jsou v nebezpečí života…

Ano, tato čísla jsou realistická. Děti jsou ohroženy nejvíce, ale nezapomínejme také na staré lidi.

Co v této situaci dělá mezinárodní společenství?

Mezinárodní společenství se mobilizuje, ale je zapotřebí velké koordinace. Také církev přináší pomoc prostřednictvím Charity a jejích partnerů. V Somálsku však byla církevní struktura zničena před dvaceti lety. Pokračujeme však v naší práci za pomoci tamějších partnerů, tedy pomocí prostředníků. Netřeba ztrácet naději. Myslím, že toto velké sucho může být pro Somálsko příležitostí k novému pokusu o rekonstrukci státu.

Říká mons. Giorgio Bertin, apoštolský administrátor Mogadišo.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.