Církev solidární se Somálskem

15.7.2011 

Svatý otec vyjádřil svou solidaritu s obyvatelstvem Somálska a prostřednictvím Papežské rady “Cor Unum” zaslal biskupovi sousední Džibutské republiky a apoštolskému administrátorovi Mogadiša, Mons. Giorgiovi Bertinovi, první peněžní pomoc v hodnotě padesáti tisíc eur.

Zprávu zveřejnila Papežská rada “Cor Unum”, která právě dnes slaví 40 let od svého založení. Vznikla z podnětu papeže Pavla VI a měla se stát pojítkem a koordinátorem církevních charitativních organizací, aniž by omezovala jejich samostatnost. Bl. Jan Pavel II. posílil pravomoci “Cor Unum” založením dvou nadací – první z nich nese název “Jan Pavel II. pro Sahel”, sídlí v Burkina Faso a jejím cílem je uskutečňovat projekty, zabraňující dalšímu rozšiřování pouště v devíti zemích jihosaharského pásma.

Druhá z nadací, “Populorum Progressio”, má sídlo v Kolumbii a podporuje projekty ve prospěch původního domorodého obyvatelstva střední a jižní Ameriky.

Papežská rada “Cor Unum” z pověření Svatého otce zasahuje při přírodních a humanitárních katastrofách a doprovází činnost Caritas Internationalis, která je zastřešujícím orgánem 170 národních Charit. V posledních letech se činnost papežské rady inspirovala první encyklikou Benedikta XVI. Deus caritas est .

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.