Nejméně 12 milionům lidí v Somálsku hrozí smrt hladem

18.7.2011 

Ve východní Africe hrozí více než dvanácti milionům lidí smrt hladem. Nejohroženější jsou děti mladší pěti let, z nichž každé třetí trpí podvýživou. Katolická církev se angažuje v poskytování pomoci – síti Charit se doposud podařilo shromáždit 300 tisíc euro na neodkladný zásah. Apoštolský administrátor Mogadiša a biskup Džibuti, mons. Giorgio Bertin, v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas přivítal včerejší výzvu Svatého otce, se kterou se obrátil k mezinárodnímu společenství před modlitbou Anděl Páně.

Samozřejmě jsem Svatému otci vděčný za jeho slova, která podnítí mezinárodní komunitu k zásahu. Již v minulosti se papež o Somálsko vícekrát zasazoval. Vzpomínám si, jak mi několik představitelů této země předalo dopis pro Svatého otce, v němž mu děkovali za upozornění na problematiku Somálska.

Papežova výzva ovšem vyžaduje okamžitou reakci, protože situace nabývá dramatických rozměrů...

Je nutné jednat rychle – uvolnit peníze, nakoupit potraviny, dopravit stany.Bude k tomu zapotřebí čas a mezitím, bohužel, zejména děti mladší pěti let zemřou.

OSN hovoří o největším suchu za posledních 60 let. Obyvatelstvo Somálska a celého Afrického rohu je ovšem suchu vystaveno neustále. Proč se nynější krize tak vyostřila?

V případě Somálska má sucho takovéto vážné důsledky, neboť je v posledních dvaceti letech doprovázeno situací nejistoty, konfliktu a neexistence státu. Již v minulosti opustily zemi některé humanitární organizace a jiné byly dokonce vyhoštěny, protože údajně sledovaly jiné cíle. Nechtěl bych, aby nynější humanitární krize odsunula do pozadí tuto problematiku. Je zapotřebí, aby bylo obnoveno státní zřízení a aby vznikla fungující občanská společnost.

Znamená to, že humanitární koridor a konkrétní pomoc těmto národům musí jít ruku v ruce s vytvořením fungující politické a sociální sítě, která v tomto okamžiku chybí...

Bohužel tu nic takového není, a zůstává tudíž pouze nepatrná možnost spolupráce s tradičními kmenovými vůdci, jejichž role se ale v poslední době zmenšila. Plán humanitárních koridorů je třeba připravit, nebude však jednoduché jej uskutečnit. Samozřejmě zůstává k dispozici oblast Mogadiša, kde přístav, letiště a další infrastruktura zůstává pod kontrolou přechodné federální vlády, která ovšem nemá velkou moc. Nicméně je možné alespoň pomoc na tato místa dopravit. Potom ji bude zapotřebí distribuovat s ohledem na skutečnost, že nejohroženější vrstvy obyvatelstva se mezitím vydaly na pochod třemi směry – ke hranicím s Keňou, Etiopií a Mogadišem. Doufejme, že se nezopakuje tragédie z roku 1992, kdy půl milionu lidí zemřelo hlady či přišlo o život v nepokojích. Doufám, že tentokrát bude mezinárodní společenství jednat s větší pohotovostí a s vědomím obtížného přístupu k Somálcům, žijícím ve své rodné zemi.

řekl Vatikánskému rozhlasu Mons. Giorgio Bertin, apoštolský administrátor Mogadišo a biskup Džibuti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.