Nový sekretář Papežské rady pro zdravotnictví ke konferenci o AIDS

18.7.2011 

Italské hlavní město hostí v těchto dnech zasedání 6.mezinárodní konference o problematice AIDS, organizované Mezinárodní společností pro AIDS (IAS). Účastní se jí osm tisíc delegátů ze 120 zemí, kteří si zítra budou moci prohlédnout římské centrum pro nemocné virem HIV v parku Villa Glori. Toto zdravotnické centrum, původně určené důstojnému doprovázení terminálně nemocných, vzniklo jako první italská struktura pro nemocné AIDS v roce 1988. Založil jej kněz Luigi Di Liegro podle vzoru amerických zdravotnických zařízení Matky Terezy. Navzdory původnímu odporu obyvatel sousední čtvrti Parioli, která patří v Římě k nejbohatším a nejelegantnějším, se centrum rodinného typu stalo vzorem přijetí, solidarity a informovanosti o nemoci.

Virus HIV byl lokalizován právě před 30 lety a dosud zapříčinil více než 25 milionů úmrtí. Více než 40 milionů lidí je jeho nositelem.

Svatý stolec opakovaně vystupuje proti dalšímu šíření nemoci a dlouhodobě usiluje o zpřístupnění účinných terapií také nemajetným nemocným. Mons. Jean-Marie Mupendawatu, který byl 14.července jmenován novým sekretářem Papežské rady pro zdravotníky, hovořil pro Vatikánský rozhlas o právě ukončeném každoročním setkání zdravotníků ze 120 katolických struktur pro nemocné virem HIV.

Konferenci organizovala nadace „Dobrý Samaritán“ při Papežské radě pro zdravotníky. Opětovně poukázala na nutnost zpřístupnění antiretrovirální terapie také znevýhodněným pacientům a komunitám, především v některých afrických oblastech, kde je přístupnost k terapiím méně než pětiprocentní. Pomocí sdělovacích prostředků bylo možné zopakovat základní postoje katolické církve, které mimo jiné nacházejí stále větší podporu také v nejnovějších vědeckých výzkumech, uskutečněných nezávislými vědeckými autoritami. Církev pečuje o celistvé zdraví člověka a důstojnost osobnosti. Doufejme, že tento přístup a závěry našeho červnového setkání budou inspirativní i pro delegáty římské konference.

sdělil Vatikánskému rozhlasu Mons. Jean-Marie Mupendawatu. Dodejme, že nový sekretář Papežské rady pro zdravotníky pochází ze Zairské republiky, je členem Papežské akademie pro život a autorem četných publikací z oblasti bioetiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.