Starší papežův bratr vzpomíná

21.7.2011 

“Můj bratr papež” – je jednoduchý a výstižný název knihy mons. Georga Ratzingera, která se připravuje k vydání v mnichovském nakladatelství Herbig na 12.září, tedy těsně před příjezdem Benedikta XVI. do rodného Německa. Jak vysvětlila tisková mluvčí nakladatelství, publikace přinese celoživotní vzpomínky papežova staršího bratra. Zaměřuje se na hluboký vztah obou sourozenců, zatímco teologické či církevní a politické otázky hrají jen okrajovou roli.

Mons. Georg Ratzinger ve svazku vypráví o svém dětství, o Josefově přání sloužit církvi a jeho následném pontifikátu, o společně trávených dovolených. Starší bratr Svatého otce je jeho posledním žijícím blízkým příbuzným, a tak není divu, že si oba bratři denně telefonují a že v papežském paláci je pro Georga zařízen vlastní byt.

Kniha vznikla na podkladě rozhovorů Georga Ratzingera s düsseldorfským historikem, novinářem a spisovatelem Michaelem Hesemannem, které spolu vedli letos na jaře v Řeznu. Více než dvousetpadesátistránkovou publikaci doprovází čtyřicítka vyobrazení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.