Z Irska povolán do Říma apoštolský nuncius

25.7.2011 

Svatý stolec vydal tiskové sdělení, ve kterém oznamuje, že státní sekretariát povolal ke konzultacím apoštolského nuncia Irska, mons. Giuseppe Leanza. Stalo se tak v důsledku zprávy irské vládní komise, zveřejněné 13. července, která se týká případů zneužívání mladistvých některými kněžími v diecézi Cloyne. Za stručným sdělením státního sekretariátu Svatého stolce patrně stojí snaha formulovat odpověď na obvinění, vznesené irským premiérem a parlamentem na adresu Svatého stolce, který měl prý bránit vyšetřování případů zneužití státními institucemi. Vyplývá to ze slov zástupce ředitele tiskového střediska O. Cira Benedettiniho, který v odpovědi na otázky novinářů poznamenal, že odvolání nuncia na konzultace do Říma je opatření, které Svatý stolec používá velmi zřídka, ale které je v tomto případě výrazem seriózního přístupu k celé záležitosti a také ochoty podat objektivní a náležitou odpověď na postoj irské vlády, který byl Svatým stolcem přijat s údivem a s určitým politováním.

Mezitím irský parlament připravuje v souvislosti s kauzou zneužívání v Irsku nový zákon, který by pod trestem pěti let vězení měl pro kněze stanovit oznamovací povinnost tohoto deliktu také v případě, že se o něm dozví během svátosti smíření.

Připomeňme, že zmíněná zpráva, zvaná Cloyne, má necelých 350 stran a dokumentuje případ 40 obětí pohlavního zneužívání, kterého se dopustilo 19 kněží v diecézi Cloyne, v jejímž čele stál od 1996 do roku 2008 biskup John Magee, mimochodem, bývalý osobní sekretář tří papežů (Pavla VI., Jana Pavla I. a Jana Pavla II.).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.