Kard. Bertone navštívil Vercelli

1.8.2011 

Dvě desetiletí svého biskupského svěcení oslavil dnes ve Vercelli kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone. Právě v tomto Piemontském městě na půl cesty mezi Milánem a Turínem se před dvaceti lety stal biskupem v den svátku zakladatele tamní arcidiecéze.

„Místní církev byla založená velkým apoštolem a mučedníkem pro víru, sv. Eusebiem z Vercelli, který vléval do mého ducha evangelizační nadšení a inspiroval mé biskupské heslo „Fidem custodire, concordiam servere“ (Opatrovat víru, sloužit svornosti)“ - řekl kard. Bertone.

Přestože se má služba nyní dotýká celé univerzální církve, rád se vracím se vracím na toto místo, ke svým počátkům, abych Pánu poděkoval za milosti, kterými obdařil můj život, uvedl kard. Bertone, v závěru slavnostní bohoslužby, která byla kvůli restauračním pracím v katedrále, přesunuta do baziliky sv. Ondřeje. Přislíbil také, že se bude modlit za zdárný průběh eucharistického kongresu, který eusebiánská diecéze připravuje na září letošního roku.

Sv. Eusebius z Vercelli žil na přelomu 3. a 4. století. Po mučednické smrti svého otce odešel z rodné Sardinie do Říma, kde v době po Milánském ediktu, který znamenal konec pronásledování křesťanů, postupně přijal všechna svěcení. Sv. Ambrož se o něm zmiňuje v jednom ve svých listů jako o zakladateli komunitního života kleriků své diecéze po vzoru východních církví. Proto je Eusebius uctíván také jako spoluzakladatel augustiniánů kanovníků. Zároveň byl jedním z hlavních bojovníků proti tehdy rozšířené ariánské herezi. Z pověření papeže Libéria stál v čele Milánského koncilu v roce 355, jehož akta ale odmítl podepsat, protože mezi jeho účastníky převažovali ariáni. Byl proto císařem poslán do vyhnanství a na svůj biskupský stolec do Vercelli se vrátil až po smrti Konstantina II. v roce 361. O rok později se pak v Alexandrii účastnil koncilu, který rozhodl o tom, že ariánským biskupům bude odpuštěno, vrátí-li se do laického stavu. Sv. Eusebius zemřel ve Vercelli v roce 371 a stal se hlavním patronem Piemontu, kde se jeho svátek slaví v den jeho smrti, 1. srpna – tedy o den dříve než je zapsán v kalendáři všeobecné církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.