List Kolumbovým rytířům: Apoštolské působení laiků nabývá na důležitosti

3.8.2011 

V době, kdy se rozmáhají legislativní iniciativy nejen podkopávající základní instituce společnosti jako je rodina, ale otřásající také základními lidskými právy na výhradu svědomí a náboženskou svobodu, nabývá na důležitosti apoštolské působení laiků, jejich jasné a odvážné morální svědectví - píše Kolumbovým rytířům papežovým jménem kard. Bertone. V poselství adresovaném v pořadí už 129. setkání tohoto laického sdružení, které v těchto dnech (2.-4. srpna) probíhá v americkém Denveru, Benedikt XVI. vybízí řád k dalšímu vzdělávání ve víře a v pricipech křesťanské morálky, „aby každý z rytířů byl připraven racionálně vydat počet ze svých nejhlubších přesvědčení.“

Papežské poselství vyzdvihuje práci Kolumbových rytířů na výchově mladých mužů ke křesťanské zralosti, k velkorysosti a sebeoběti, vyjadřované v bratrské lásce, přátelství a dobrovolnické práci pro společné dobro.
Svatý otec rovněž ocenil věrnost ideji zakladatele, otce Michaele McGivneyho, který si přál, aby se Kolumbovi rytíři stali vtělením křesťanské lásky v dílech bratrské solidarity a vzájemné pomoci, jak se to v praxi osvědčilo i v dnešní době ekonomické krize. Bratrstvem fundované programy pro pojištění a finanční plánování přinesly stabilitu a naději mnoha jednotlivcům i rodinám. Kolumbovi rytíři také poskytli nemalou finanční pomoc oblastem postiženým živelnými katastrofami a patří mezi trvalé podporovatele Petrova nástupce v jeho službě univerzální Církvi.

Kolumbových rytířů je dnes přes 1, 8 milionu a jsou tak největším laickým sdružením římskokatolické církve. Jeho členem se může stát muž, který je praktikujícím katolíkem a dovršil 18 let věku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.