Svatý stolec sdílí široký pohled na otázku míru ve světě

10.10.2003 

?Usilujeme-li o odzbrojení, že třeba nejprve ukázat úctu k životu, důstojnosti a právům člověka.? Poukázal na to arcibiskup Celestino Migliore na zasedání prvního výboru Generálního shromáždění OSN na téma všeobecného a úplného odzbrojení. ?Když odmítáme násilí, máme zároveň šířit svobodu, spravedlnost, solidaritu a toleranci,? uvedl stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN.

V návaznosti na projev Kofi Annana připomněl vatikánský pozorovatel dvě různá ohrožení míru. Na jedné strana terorismus nebo zbraně hromadného ničení, na straně druhé bída, sociální nespravedlnost, šíření nakažlivých chorob nebo ničení životního prostředí. Svatý stolce zcela sdílí takto široký pohled na otázku mezinárodního míru.

Arcibiskup Migliore zmínil potřebu rozšířit mezinárodní kontrolu, jaká již existuje v případě nukleárních a chemických materiálů, také na výboru chemických zbraní. Vedle zbraní hromadného ničení však představují významný problém i běžné zbraně, které každý rok přinášejí smrt více než půl milionu osob. Mezinárodní obchod se zbraněmi by proto měl být regulován závaznými předpisy.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.