Levicoví aktivisté vyrazí demonstrovat proti papežovi

13.8.2011 

Madrid. Protipapežská demonstrace svolaná Laickou Evropou, Křesťanskými sítě a Madridským sdružením ateistů a volnomyšlenkářů AMAL, proběhne nakonec v centru Madridu. Souhlas s pochodem vydala vládní delegatura pro hlavní město. Podle komentátorů z řad opozice volební kampaň zvítězila nad zdravým rozumem. Z Madridu telefonuje o. Marek Raczkiewicz CcsR:

První návrh, aby manifestace proběhla v madridské čtvrti Lavapiés, byl rozhodně zamítnut organizátory. Ve jménu „bezpečnosti“ a „viditelnosti“ trvali na pochodu centrem města. Vládní představitelé včera ustoupili a povolili demonstraci na náměsti Tirso de Molina a pochod přes slavné Plaza del Sol.
Pochod proběhne 17. srpna pod heslem „Z mých daní nic pro papeže“ jako protest proti využívání veřejných peněz na pokrytí nákladů na papežskou návštěvu, přestože – jak bylo oficiálně sděleno – Světové dny mládeže jsou stoprocentně pokryty z jiných zdrojů. Organizátoři kromě toho zaslali list generálnímu prokurátovi, ve kterém vybízejí, aby „sledoval výroky Benedikta XVI., protože by se mohl dopouštět přestupků“. Manifestaci podpořila lecová, feministická, homosexuální a ekologická sdružení, včetně komunistů ze strany Izquierda Unida. O den dřív, 16. srpna, se z iniciativy Hnutí 15. května koná manifestace před sídlem arcibiskupské kurie v Madridu, při které chce skupinka ateistů veřejně deklarovat svou apostazi.
Podle pozorovatelů rozhodnutí vlády ukazuje na její slabost. 20. listopadu totiž ve Španělsku proběhnou všeobecné volby, které pravděpodobně vyhraje pravicová opozice. Pro levicové politiky má tedy každý hlas cenu zlata.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.