Zahájeny Světové dny mládeže - 480 tisíc ze 137 zemí

16.8.2011 

Na náměstí plazza Cibeles budou dnes večer zahájeny XII. Světové dny mládeže eucharistickou bohoslužbou za předsednictví madridského arcibiskupa, kard. Rouco Varely. Dneškem konče bylo na setkání zapsáno 480 tisíc mladých lidí ze 137 zemí pěti kontinentů. Celkový počet účastníků však podle zkušenosti minulých ročníků bývá v průměru 3krát vyšší než počet předem zapsaných.

Ze statistického průzkumu provedeného agenturou GAD3 na zakázku španělského episkopátu se 3 a půl tisíci respondenty vyplynulo, že průměrný věk účastníků je 22 let. 73% jich přichází na světové setkání mládeže poprvé, 48% jich studuje na vysoké škole, jen 6% účastníků je bez zaměstnaní. 88% jich je svobodných a bez závazků.

Za pozornost stojí také finanční stránka Světových dnů mládeže. Španělského daňového poplatníka nebudou stát ani euro. Náklady činí necelých 51 milionů, z nichž téměř 32 milionů euro bude z kapes samotných účastníků. Konání Světového setkání mládeže s papežem však španělské ekonomice naopak přinese finanční injekci 100 milionů euro.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.