Biskupové Polska a Německa k 70. výročí smrti sv. Maxmiliána Kolbeho

16.8.2011 

Prosíme všechny lidi dobré vůle na celém světě, vraťte se k Bohu, vraťte se ke zdroji pravé lásky, protože jedině láska je tvůrčí, stojí v Apelu z Auschwitz, společné výzvě polských a německých biskupů, v závěru oslav 70. výročí smrti sv. Maxmiliána Kolbeho (14. srpna). Vzpomínkové akce probíhaly v centru sv. Maxmiliána v Harmenžach u Osvětimi a na místě bývalého koncentračního tábora Auschwitz Birkenau.

„Sv. Maxmilián Kolbe byl vyvolen, aby svým činem lásky svědčil o tom, že Bůh je, že žije a že nepřestal milovat... Dnešní svět potřebuje, aby příběh, který svým životem vypověděl o. Kolbe v lidském vědomí vítězil. Mluví totiž o tom, že člověk zůstává svobodným Božím dítětem bez ohledu na životní okolnosti, také v situaci vnějšího zotročení a že je s to ve svém životě činit to, co je dobré a šlechetné, jde-li za Božím hlasem. Právě tehdy dokáže dokonce dát svůj život za druhého,“ napsali polští a němečtí biskupové.

Oslava výročí začala v Harmenžach, kde účastníci vyslechli příběh mučednické smrti o. Maxmiliána, který nabídl svůj život za jiného vězně, Františka Gajowniczka, a dobrovolně šel na smrt na hladem. Několik tisíc poutníků pak přešlo procesím do památníku Auschwitz, kde na hlavním náměstí někdejšího koncentračního tábora kard. Stanislaw Dziwisz sloužil polní mši svatou.

Mezi účastníky oslav nechyběli ani bývalí vězni koncentračního tábora.
„Jmenuji se Tadeusz Sobolewski. Číslo KL Auschwitz 23053. Byl jsem do tábora přivezen v roce 1941 jako šestnáctiletý. Přišel jsem tři měsíce po smrti o. Maxmiliana. Ale dozvěděl jsem se o ní od jiných vězňů. Čin o. Maxmilina mi dal motivaci k dalšímu boji se ztrátou naděje“
– řekl bývalý vězeň.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.