List liturgikům zdůrazňuje absolutní primát Boha v liturgickém dění

24.8.2011 

Liturgie se má slavit tak, aby bylo jasné, že je v první řadě dílem Božím. Díky tomu se stane katechezí, ve které Bůh sám učí a vychovává věřící. Benedikt XVI. to připomíná účastníkům 62. italského národního liturgického týdne. Tento pětidenní kongres každoročně pořádá jedna z italských diecézí. Letos jej hostí Terst a tématem je liturgie jako zdroj katecheze.

Poselství, které papežovým jménem zaslal účastníkům kard. Bertone, mluví o perspektivě, z níž lze liturgii vnímat jako katechezi. Především jde o absolutní primát Boha v liturgickém dění. Není možné redukovat je na čistě lidské nebo organizační aspekty, protože liturgie – čteme v poselství – není tím, co činí člověk, nýbrž tím, co činí Bůh. Právě tím způsobem se v liturgii ukazuje On jako Bůh-s-námi.

Kard. Bertone upozorňuje, že nejde o nové pojetí. Na nezbytnost takového vnímání liturgie upozorňoval už Pavel VI. v době Koncilu, když vyhlašoval dogmatickou konstituci Sacrosanctum Concilium. Vatikánský státní sekretář varuje také před instrumentálním nakládáním s liturgií jako svého druhu „didaktickou pomůckou“ v katechezi. V závěru píše italským liturgikům, že je Papežovým přáním, aby jejich působení ve větší míře sloužilo autentickému vnímání liturgie a dobré teologicko-pastorační formaci v plné shodě s magisteriem a živou tradicí Církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.