Zemřel kardinál Aloysius Ambrozic

27.8.2011 

Ve věku 81 let zemřel včera po dlouhé nemoci emeritní arcibiskup Toronta, kardinál Aloysius Matthew Ambrozic.
Tento původem slovinský kardinál se narodil 27. ledna 1930 v Babrje v ljubljanské arcidiecézi, jako druhý ze sedmi dětí. Na konci 2. světové války, v květnu roku 1945, celá rodina uprchla do Rakouska, kde během tří let života v uprchlických táborech dokončil Aloysius gymnaziální studia. V roce 1948 s rodinou emigroval do Kanady a vstoupil do semináře sv. Augustina v Torontu. Na kněze byl vysvěcen v roce 1955, v době kdy se Toronto stávalo největší a díky přílivu emigrantů z celého světa také nejrozmanitější kanadskou arcidiecézí. Ještě dnes se tam slouží mše svaté v 25 jazycích.

Po pastorační praxi ve farnosti sv. Terezie v Port Colborne (Ontario) odjel do Říma, kde v letech 1957-1960 absolvoval studia teologie na Angelicu a Písma Svatého na Papežském biblickém institutu. Po návratu do Kanady sedm let vyučoval ve svém domovském semináři. Doktorát z teologie získal v roce 1970 na univerzitě ve Würzburgu.
V následujících šesti letech byl profesorem novozákonní exegeze na Toronto School of Theology, ekumenické federaci sedmi teologických fakult: tří katolických, dvou anglikánských, a po jedné kanadských uniatů a presbyteriánů.

V roce 1976 byl jmenován pomocným biskupem v Torontu. V referátu měl mimo jiné pastoraci přistěhovalců a uprchlíků. V roce 1986 se stal torontským koadjutorem a v roce 1990 vystřídal kardinála Cartera v čele arcidiecéze. Jan Pavel II. jej v roce 1990 jmenoval kardinálem.

Katafalk emeritiního torontského arcibiskupa bude vystaven k veřejné poctě v tamní katedrále sv. Michaela, kde se také budou konat pohřební obřady.

Po smrti kard. Ambrozice tvoří kardinálský sbor 194 kardinálů, z toho 114 voličů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.