Nechceme vzdělávat extremisty

1.9.2011 

V Jordánsku zahájila činnost první katolická univerzita. Povolení získala Církev už před šesti lety a před dvěma lety Benedikt XVI. posvětil základní kámen během své cety do Svaté země. Univerzita sídlí v Madabě, 35 km od hlavního města Ammánu. Prozatím se otevírá sedm fakult, na kterých bude studovat osm tisícc studentů. Mezi prvními zapsanými žáky, kteří v říjnu zahájí výuku, jsou mladí nejen z Jordánska, ale z celé oblasti Perského zálivu.
Škola vznikla v úzké spolupráci s Univerzitou v New Hampshire, proto oficiálně bude fungovat jako Americká univerzita v Madabě. Ve skutečnosti ale podléhá latinskému patriarchátu v Jeruzalémě, do jehož jurisdikce patří katolíci v Jordánsku.
Vedle vysoké úrovně výuky chceme také formovat jasně definovaný model společnosti – poznamenal patriarcha Fouad Twal. – V našem regionu nechybí extrémistické školy a tato univerzita je naší odpovědí na tento fenomén. Chceme vzdělávat lídry společnosti žijící v pokoji a shodě, otevřené pro všechny,“ dodal arcibiskup Twal.
Univerzita v Madabě sází na mezinárodní charakter školy. Podepsala už smlouvy o spoluráci s několika vysokými školami ve Spojených státech, v Itálii a v Maďarsku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.