Indičtí biskupové na návštěvě ad limina

3.9.2011 

Vatikán. Několikaměsíční kanonická návštěva indických biskupů u Svatého otce, kteří zastupují čtvrtou největší biskupskou konferenci na světě, se o tomto víkendu chýlí ke konci. Představitelé indické církve informovali papeže o situaci nevelké katolické menšiny ve své zemi, která je vystavena novým útokům po masakrech ve státě Urísa před třemi lety. Pro vatikánský rozhlas o tom hovořil bombajský arcibiskup kard. Oswald Gracias.

Hovořili jsme se Svatým otcem o velkých výzvách pro naši komunitu – jsou nás pouze dvě procenta, avšak v zemi máme značný morální vliv. Papež se velmi zajímal o mezináboženský dialog a o naše vztahy s vládou a občanskou společností. Myslím, že byl s našimi zprávami spokojen.

Nedávno se odehrály nové atentáty na křesťanské kostely...

Ano, i o tomto jsme hovořili, avšak neznamená to, že by se naše činnost omezila. Pracujeme hlavně na poli vzdělávání a lékařské péče. Zároveň se snažíme vysvětlit, proč to děláme – protože Kristus nás učil službě druhým.

Proč se tedy na kostely útočí?

Často se nedostává porozumění poselství Evangelia. Lidé mají strach a jejich obav využívají někteří politici k tvrzením, že hinduistické náboženství je ohroženo. Národ tomu věří a vzniká nenávist vůči křesťanům. Fundamentalisté manipulují náboženským cítětím, aby získali hlasy a dostali se k moci.

Po násilnostech ve státě Urísa ještě nenastala spravedlnost...

Ano, to je pravda, lokální vláda pro to vůbec nic neudělala. Pronásledovaní křesťané se ukrývali v pralesech, dokud indická vláda tuto situaci neoznačila za ostudnou pro celou zemi. Místní správa tak začala křesťanům trochu pomáhat a dnes se i přes mnohé problémy situace poněkud zlepšila,

sdělil Vatikánskému rozhlasu indický kard. Gracias, jenž vede jednu ze 164 indických diecézí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.