Eucharistie je pramenem světla, síly a útěchy

5.9.2011 

V přístavu na jaderském pobřeží byl včera slavnou bohoslužbou, které předsedal papežský legát kardinál Giovanni Battista Re, zahájen 25. ročník italského národního eucharistického kongresu. Shromáždění, nesoucí se v duchu motta: “Pane, ke komu půjdeme? Eucharistie v každodenním životě”, příští neděli zakončí osobně Benedikt XVI. Papež účastníky kongresu pozdravil a požehnal jim z letní rezidence Castelgandolfo při nedělní modlitbě Anděl Páně.

První italský eucharistický kongres proběhl před sto dvaceti lety v Neapoli a jeho konání vyplývalo z dějinného kontextu. Liberalismus a nacionalismu konce 18. století upřely církvi její ústřední postavení; zvnitřku katolicismem otřásala hereze jansenismu, jež věřící oddalovala od spásného Božího milosrdenství. Papež Pius IX. během svého dlouhého pontifikátu (1846-1878) napomohl k obnově úcty k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu blahoslavením její hlasatelky, sestry Markéty Marie Alacoque, a v důsledku toho také ke znovuzrození eucharistické adorace. Ta se začala šířit v porevoluční Francii, kde se také uskutečnil první mezinárodní eucharistický kongres v Lille roku 1881. Vznikla tak tradice těchto mezinárodních shromáždění – padesátý celosvětový eucharistický kongres bude v příštím roce hostit irský Dublin.

Papežský legát kard. Re se ve své včerejší promluvě zaměřil na ústřední význam eucharistické svátosti v životě a poslání církve.

Eucharistie není věc. Je to živá bytost, je to Kristus, který se stává naším duchovním pokrmem a který doprovází naši životní pouť, ukazuje nám cestu, předává nám světlo, sílu, elán a útěchu.

Eucharistický kongres, pokračoval kard. Re, je tudíž výzvou k přijetí tohoto Kristova daru. Týden v Anconě se má také stát příležitostí, aby se věřící od Krista naučili, co znamená být křesťany, nalezli v Něm sílu ke změně života a společnosti. Setkání s Pánem v Eucharistii nás podněcuje k svědectví o víře a k solidaritě.

V naší dnešní společnosti, poznamenané egoismem, bezuzdnými spekulacemi, napětím, rozpory a násilím je eucharistie výzvou k otevření se druhým, k lásce a odpuštění; je výzvou k solidaritě a nasazení se pro chudé, trpící, slabé a vyděděné. Eucharistie je světlem, díky němuž rozeznáváme Kristovu tvář v tvářích našich bratří.

připomněl při zahájení 25. italského eucharistického kongresu papežský legát kard. Re.

Účastníci setkání mohou shlédnout výstavu „U stolu Páně – vrcholná díla evropského umění od Raffaela k Tiepolovi“, která představuje na sto dvacet uměleckých exponátů, inspirovaných tématem eucharistie a uskutečňuje se ve spolupráci s Vatikánskými muzei. Pro vatikánský rozhlas o ní hovořil Giovanni Morello, jeden z organizátorů anconského kongresu.

Ustanovení eucharistie je jedním z témat, která umělci upřednostňují. Mnohá díla zpracovávají také bezprostředně předcházející okamžik, když Ježíš pronáší větu: Jeden z vás mne zradí. Mistrně tento moment zpracoval Leonardo ve své milánské fresce. Společenství apoštolů a Ježíšova osobní komunikace s nimi je tématem velice častým především po Tridentském koncilu, kdy umělci v hostii zobrazovali reálnou Ježíšovu přítomnost v eucharistii – apoštolové tedy nedostávají chléb, nýbrž přímo hostii. Součástí výstavy jsou také sochařské a zlatnické práce – kalichy, ostensoria a další liturgické předměty, většinou dary papežů místním diecézím. Je možné shlédnout i gobelín utkaný podle Rubensovy předlohy a zrestaurovaný po druhé světové válce v dílně anconského diecézního muzea, kterému se téměř dokonale navrátila původní barevnost.

uvedl pro Vatikánský rozhlas z Ancony Giovanni Morello, pořadatel národního eucharistického kongresu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.