Zdevastován katolický kostel

6.9.2011 

Zatímco se pomalu chýlí ke konci návštěva indických biskupů ad limina, v diecézi Quilon jihoindického svazového státu Kérala byl zdevastován další křesťanský kostel. Zprávu o tom dnes přinesla agentura Fides. Biskup Quilonu, mons. Stanley Roman, vyjádřil své znepokojení nad rostoucím náboženským extremismem, jak islámského, tak hinduistického původu.
V neděli večer do kostela Panny Marie z Vailankanni, v obci Kottenkulangara, vniklo dvacet mužů se zakrytými tvářemi a zdevastovalo oltář, zpovědnice a veškeré devocionálie. Když chtěli proti ničení zasáhnout katoličtí obyvatelé, byli pohrůžkami zahnáni. V oblasti přitom žije velmi aktivní a početné katolické společenství, pro které diecéze plánovala postavit větší kostel.
Tento záměr zřejmě podnítil k zákroku extremistické hinduistické skupiny, které se snaží i nepřímo katolíky zastrašovat. Jejich radikalita v posledních letech narůstá, stejně jako se množí buňky islámistických radikalistů, zdůrazňuje biskup Roman. Tento vývoj by mohl ohrozit sociální i náboženský mír, kterým se stát Kérala dosud vyznačoval.
Pastýř navštívil zasažené společenství a vyzval věřící ke klidu a trpělivému snášení násilí a pronásledování. Budeme reagovat právními cestami, sdělil, již jsme čin ohlásili policii a věříme, že viníci budou brzy označeni. Naše pastorační práce, radostné hlásání Krista a služba druhým pokračuje, uzavřel pro agenturu Fides z jižní Indie Mons. Roman.
Dodejme, že ve svazovém státě Kérala žije dvacet procent křesťanů, což je nejvíce z celé země. Místní komunita je viditelným a stabilním článkem společnosti, která si jí velmi váží. Muslimů zde žije 25 procent a zbytek obyvatel, tedy více než polovina, jsou hinduisté.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.