Pohřeb kardinála Deskura

6.9.2011 

„Totus tuus bylo nejen papežským heslem bl. Jana Pavla II. Ta slova byla také mottem celého Tvého života. Kéž Maria přijme Tebe, svého věrného syna, do nebeské vlasti.“ Těmito slovy se kard. Angelo Sodano dnes loučil s kard. Andrzejem Maria Deskurem. Ve Vatikánské bazilice při oltáři Katedry děkan kardinálského sboru sloužil papežovým jménem pohřební mši svatou za polského kardinála.
V homilii někdejší vatikánský státní sekretář připomněl kněžskou cestu zesnulého, počínaje svěcením ve Francii v roce 1950, přes mnohaletou službu Svatému stolci, zahájenou za pontifikátu Pia XII., až po dlouhou oběť utrpení.

„Bl. Jan Pavel II. dal Církvi velký list Salvifici doloris – o spásném utrpení. Náš bratr Andrzej chtěl ve svých četných životních zkouškách uskutečnit tento ideál, ukázaný velkým papežem. S Janem Pavlem II. byl spojen zvláštním způsobem skrze oběť svého života, kterou přinášel za svatost Církve a zejména za plodnou službu Petrova nástupce.
Kniha moudrosti nás ujišťuje, že duše spravedlivých jsou v rukou Božích. Ačkoliv je prozkoušel a přetavil, shledal je hodnými sebe sama a přijal je jako celopal. Právě to se dělo ve všech bolestných zkušenostech života našeho milovaného kardinála, počínaje hrozivou zkušeností poslední světové války, přes těžká léta, kdy Církev v jeho rodném Polsku musela působit ve skrytosti až po dlouhou Kalvárii choroby. Bůh ho prozkoušel a shledal jej hodným sebe.“

Vatikánské pohřební liturgie kard. Deskura se účastnili římští kardinálové, předsedové vatikánských úřadů a představitelé diplomatického sboru. Polská komunita pak v podvečer slavila zvláštní mši svatou v kostele sv. Stanislava. Tělo zemřelého bude pochováno v chrámu bl. Jana Pavla II. v Krakově Łagiewnikach. Polský pohřeb proběhne v pondělí 12. září.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.