Morální relativismus vede k frustraci a beznaději

9.9.2011 

Nový velvyslanec Spojeného království u Svatého stolce, pětačtyřicetiletý Nigel Marcus Baker, předal dnes dopoledne v letní papežské rezidenci své pověřovací listiny. Papež se ve svém projevu k nastupujícími velvyslanci vrátil k nedávným pouličním násilnostem ve Velké Británii. „Jestliže politický systém nepřihlíží k objektivním hodnotám a není jejich oporou, namísto svobodné, spravedlivé a solidární společnosti je výsledkem morální relativismus vyvolávající frustraci, beznaděj, osamění, pohrdání životem a svobodou druhých“, řekl Benedikt XVI. a vyzval britskou společnost, aby dávala „přednost vzdělání, sociálním příležitostem a zaměstnanosti“.
Papež se vyslovil pro „obranu základních hodnot zdravé společnosti – života, rodiny, morální výchovy mladých lidí, bratrské ohleduplnosti k chudým a slabým“. Zároveň připomněl návštěvu královny Alžběty v Irsku, která se stala „důležitou etapou v procesu smíření se Severním Irskem“, a apeloval na „cestu dialogu vedoucí k míru a prosperitě celého společenství“.
Svatý otec ocenil mezinárodní britské finanční iniciativy ve prospěch rozvojových zemí a ke snížení dluhového zatížení a připomněl učení bl. kard. Newmana, z něhož mohou být čerpána „řešení politických, ekonomických a společenských otázek naší doby“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.