Papež přijíždí do Německa v nelehkém okamžiku

9.9.2011 

Němečtí biskupové představili novinářům papežskou návštěvu, která proběhne od 22. do 25. září. Předseda episkopátu, arcibiskup Robert Zollitsch z Freiburgu, zdůraznil, že Benedikt XVI. přijíždí povzbudit katolickou komunitu v nelehkém okamžiku. Pokud jde o bojkot papežova vystoupení ve federálním parlamentu ohlášený ze strany některých poslanců, kteří mají v úmyslu aulu opustit, nový berlínský arcibiskup Rainer Maria Woelki poznamenal, že v demokratické zemi má každý svobodu názoru. Podotkl nicméně, že před kritikou by bylo lépe vyslechnout papežova slova.
Pokud jde o mediálně vděčné téma financování cesty, arcibiskup Zollitsch uvedl, že veškeré náklady, ve výši 30 milionů euro, hradí německá církev. Na účet státu připadají jen bezpečnostní opatření, podobně jako při každé podobné události či veřejné manifestaci, uvedl předseda Německé biskupské konference. Připomněl také, že návštěva Benedikta XVI. má status oficiální státní návštěvy na pozvání německého prezidenta Christiana Wulffa.
Odhaduje se, že na akce s Benediktem XVI. přijde nejméně čtvrt milionu lidí. Právě tolik jich je v současné době zapsáno. Jak oznámil arcibiskup Zollitsch u příležitosti návštěvy Svatého otce byla vyhlášena zvláštní sbírka pro hladovějící národy Afrického rohu, nazvaná „Benediktův fond pro Východní Afriku“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.