Malý kněz z Cottolenga

17.9.2011 

Italská církev a charitativní dílo Cottolengo má ode dneška nového blahoslaveného. Stal se jím Otec Francesco Paleari, kněz Malého domu Boží Prozřetelnosti – bezplatného charitativního ústavu, jehož chod zajišťovala Boží Prozřetelnost, jak zdůrazňoval jeho zakladatel sv. Josef Benedikt Cottolengo. Benedikt XVI. navštívil nemocné v Malém domě při své pastorační návštěvě v Turíně v květnu minulého roku. Dnešní beatifikaci v kostele téhož ústavu předsedal kard. Angelo Amato, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení.

Francesco Paleari se narodil v obci Pogliano Milanese v milánské provincii 22. října 1863. Byl předposledním z osmi dětí. Pocházel z chudé rolnické rodiny, která vedla děti k silné a prosté víře a důvěře v Boží Prozřetelnost. Velmi záhy pocítil povolání ke kněžství, avšak rodina neměla na studia ekonomické prostředky. Francesco proto absolvoval formaci ke kněžství v semináři Tommasini při turínském Malém domě, kde i nadále setrval po svém vysvěcení v pouhých třiadvaceti letech. Vstoupil do kongregace kněží Nejsvětější Trojice, založené sv. Josefem Cottolengem. Později vyučoval řečtinu a latinu v semináři Tommasini a více než 40 let působil jako spirituál diecézního semináře. Byl zástupcem generálního vikáře a vikářem pro zasvěcený život v rámci turínské arcidiecéze a také exercitátorem kléru, řeholnic i laiků. Pro jeho nevelkou postavu jej jeho žáci nazývali „malým knězem z Cottolenga“. Na všechny bez rozdílu však působila jeho laskavost a nezměrná trpělivost. Poslední tři roky života donutila srdeční choroba Otce Paleariho k téměř absolutní nečinnosti – i tuto Boží vůli však s mírností přijal. Zemřel 7. května 1939. Jan Pavel II. jej 6.4.1998 prohlásil za ctihodného a Benedikt XVI. uznal 10.12.2010 zázrak, který se uskutečnil na jeho přímluvu.

Kard. Amato Vatikánskému rozhlasu o novém blahoslaveném řekl:

Paleari byl mimořádný ve své běžnosti. Pěstoval ctnosti natolik vytrvale a přesně, že se staly jeho druhou přirozeností. Byl malý a křehký postavou, avšak velikánem ctností. Svým bytím projevoval mírnost a laskavost sv. Františka Saleského, chudobu a pokoru Sv. Františka z Assisi a misionářského ducha Sv. Františka Xaverského.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.