Svatý otec osobně uvedl svou cestu do vlasti v německém televizním pořadu

19.9.2011 

Apoštolská cesta do Německa není náboženskou turistikou a tím méně show. Mělo by jít o návrat Boha na náš horizont, protože na něm příliš často chybí, ačkoliv Jej velmi potřebujeme. Benedikt XVI. to řekl v programu vysílaném v sobotu německou televizí ARD. Svatý otec v krátkém záznamu charakterizoval hlavní body své cesty do vlasti, která začne už tento čtvrtek. Program návštěvy se soustředí na čtyři místa. V Berlíně papež promluví v Budestagu a bude sloužit eucharistii na olympijském stadionu. V Erfurtu se bude modlit s luteránskou komunitou a na poutním místě v Eichsfeldu se setká se společenstvím katolíků, kteří zůstali věrni v dobách komunismu. Poslední etapa cesty vede do Freiburgu, kde bude klíčovou událostí modlitební bdění s mladými.

V promluvě k německým televizním divákům papež zdůraznil, že nejpostatnějším aspektem jeho cesty je duchovní rozměr a hledání Božích znamení v současnosti. Jak Benedikt XVI. naznačuje, obrací se také a především k lidem, kteří se ptají zda Bůh vůbec existuje a zda se o nás zajímá:

„Jistě, nemůžeme postavit Boha na stůl, nemůžeme se ho dotknout jako nářadí nebo jej uchopit do rukou jako jiný předmět. Musíme znovu rozvinout schopnost vnímat Boha, schopnost, která je v nás samých. Cosi o Boží velikosti můžeme vyrozumět z velikosti vesmíru. Svět dokážeme uchopit prostřednictvím techniky, protože je vystaven racionálním způsobem. V této velké racionalitě světa můžeme vycítit ducha Stvořitele, od něhož vzešel, a v kráse stvoření můžeme vycítit cosi o Boží kráse, velikosti a dobrotě. A konečně Boha téměř zahlídáme při setkáních s lidmi, kterých se dotkl. Nemám na mysli pouze ty velké, od Pavla či Františka z Assisi po Matku Terezu. Myslím na mnoho prostých lidí, o kterých nikdo nemluví. A přece, když je potkáme, vyzařuje z nich dobrota, upřímnost, radost, a my víme, že tam je Bůh a že se dotýká také nás. Proto se v těchto dnech chceme snažit znovu vidět Boha, abychom se my sami stali lidmi, skrze něž vstupuje do světa světlo naděje, totiž světlo, které pochází od Boha a pomáhá nám žít.“ – řekl Benedikt XVI. v záznamu vysílaném německou televizí jako papežův osobní úvod k nadcházející cestě do Německa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.